Lantos Csabáék elárulták, miért zárják be az OMSZ-t és hoznak létre új szervezetet helyette

2023. december 4. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint azért kell bezárni az Országos Meteorológiai Szolgálatot, hogy az utódja majd „korszerű és versenyképes szervezetként működjön, amely megfelel az állam és az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak”. A tárca az Index megkeresésére közölte az okokat.

A cikk szerint a minisztérium azt írta, a mostani időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. „Az állami meteorológiai szolgálat ezért a jövőben megkerülhetetlen szerepet és feladatot kap a klímasemlegességi törekvések, a fosszilis alapúról megújulóra átálló energiatermelés kapcsán az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában, valamint a globális felmelegedés következtében fellépő időjárási jelenségek hatékony kezelésének elősegítésében” – tájékoztattak.

A Lantos Csaba által vezetett minisztérium szerint az OMSZ utódja speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal – például nagyobb felbontású, speciális előrejelzésekkel – segítheti a termelés-menetrendezéssel, a rendszer- és hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok és költségek csökkentését.

Az OMSZ feladatait 2024. január 1-től a 100 százalékban állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi majd át. A döntés nem volt előzmények nélküli: Palkovics László korábbi technológiai és ipari miniszter miniszter 2022 augusztusában már beszélt arról, hogy az OMSZ az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, háttérbe szorult a kutatás. Emiatt a szervezet teljes átalakítását javasolta. Néhány nappal korábban pedig kirúgta az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét, miután a szervezet azt jósolta, hogy vihar lesz augusztus 20-án, ami miatt elmaradt az ünnepi tűzijáték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!