Az országos kórházi főigazgató után a két helyettesét is menesztették

2023. december 1. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

December 2-i hatállyal felmentették tisztségükből Miklovicz Zoltán és Tóbiás Tamás országos kórházi főigazgató-helyetteseket – az erről szóló miniszterelnöki határozatot pénteken írta alá Orbán Viktor.

A két helyettes menesztését az országos kórház-főigazgató javasolta. Az nem derül ki a határozatból, hogy ez még Jenei Zoltán javaslata volt-e, akit november 30-i hatállyal menesztettek, vagy már az utódjáé, Szondi Zitáé. A MedicalOnline korábbi cikke szerint a kórházak gazdasági problémái, vagyis hatalmas felhalmozott adóssága miatt küldték el a volt főigazgatót, és Tóbiás is emiatt kényszerült távozni. Pintér Sándor Szondi Zita általános országos kórházi-főigazgató helyettest bízta meg a főigazgatói feladatok ellátásával.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón beszélt arról, hogy nem elfogadható, hogy a kórházak 35 milliárd forintos tartozással kezdik majd a következő évet, a kormány ezért keresi a felelősöket. Azt is mondta, hogy szerinte az önmagában nem lehet ok, hogy nagyobbak voltak az energiaköltségek, mint korábban.

Az ősz folyamán több aggasztó hír is érkezett a kórházak adósságaival kapcsolatban. Szeptemberben az Orvostechnikai Szövetség vezetője, Rásky László arról beszélt, hogy 100 milliárd forintnál is többel tartozhatnak a kórházak a beszállítóiknak, ami miatt több cég már csődközelbe került. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pedig a héten tette nyilvánossá listáját arról, az egyes kórházak mekkora összeget kaphatnak a számláik kiegyenlítésére. Rásky erről a Népszavának azt mondta, hogy hiába kapnak összesen 90 milliárd forintot a kórházak az adósságaik törlesztésére, így is lesz olyan intézmény, ami nem tud majd fizetni a beszállítóinak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!