Találtak egy magánrepülőt, ami gyakran együtt mozog azzal a helikopterrel, amivel Mészáros és Várkonyi Szegedre utazott

2023. december 1. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az a helikopter, amin Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát látták november elején Szegeden, sokszor bukkan fel Ferihegyen pont akkor, amikor a Mészároshoz köthető, OE-LEM lajstromjelű magánrepülő felszáll vagy éppen landol.

Ugyanennek a helikopternek a ferihegyi fordulóit vizsgálta a Hvg, és találtak egy másik, OE-HUG lajstromjelű magánrepülőgépet, ami sok egyéb út mellett akkor volt Kínában, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt ott (bár Orbán akkor a honvédségi géppel ment), és Londonban is azokban a napokban járt, amikor Mészárost és Várkonyit lefotózták a Royal Albert Hallban.

Idén június 11-én a két magánrepülő két óra eltéréssel érkezett meg Isztambulból Ferihegyre, az ismert helikopter pedig az OE-LEM lajstromjelű gép leszállása után a Felcsút mellett lévő Alcsútdoboz felé indult, ahol a Pannonia Golf & Country Club felett adott utoljára jelet. A golfklubot Mészáros 2019-ben vette meg Csányi Sándortól, a területet Mészáros Lőrinc földjei veszik körül, és nagyon közel van hozzá az Orbán-család hatvanpusztai birtoka is.

Az újonnan felbukkant, OE-HUG lajstromjelű Bombardier Challenger 350-es típusú luxusjet mögött ugyanaz az Avcon Jet GmbH áll, mint ami a Szíjj László által is használt, OE-IMB lajstromjelű Bombardier Global Express 6000-et is üzemelteti.

Mind az OE-HUG, mind az OE-LEM osztrák lajstromjellel van ellátva, de egyiknek sem tudjuk, hogy ki a tényleges tulajdonosa. Ugyanúgy, ahogy ez a helikopternél sem megállapítható. Az a konstrukció viszont, ami mögé el vannak dugva, mindhármuk esetében ugyanaz.

Mind az OE-HUG, mind az OE-LEM hivatalosan bécsi székhelyűek, Bécsből azonban jellemzően, mielőtt hosszabb útra indulnának, Budapestre repülnek. A lap szerint a hosszabb utak Nizzába, Bordeaux-ba, vagy akár Dubajba vezethetnek. A két gépet rengeteget használják, több száz útjuk volt, mióta Budapestről indulva járják a világot.

Mindkét gép gyakori úti célja Nizza. Nyáron az OE-LEM többször is megfordult abban az időszakban Nizzában, amikor ott volt a Rose d’Or jacht, amit Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc már belakott.

Szintén gyakori úti cél Bordeaux. A városhoz Mészáros nem, de egy hozzá közel álló üzletember üzletileg is köthető: 2021-ben a 24.hu írta meg, hogy a Mészáros borászati érdekeltségeit is vezető Kalocsai László Franciaországban alapított céget, a Winemajor SAS-t, amely megvásárolt egy bordeaux-i szőlőbirtokot a Bordeaux melletti Les Salles-de-Castillon nevű településen. A megvásárolt Chateau de Clotte birtokot 1782-ben hozták létre, 65 hektáros, ebből 21 hektáron termelnek rajta szőlőt – írja a Hvg.

Egy olyan Bombardier Challenger 350-ért, mint amilyen az OE-HUG lajstromjelű, 18-20 millió dollárt, azaz nagyjából 6-7 milliárd forintot kérnek el a kereskedők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!