Idén hatezer műtét ragadt benn a NEAK főigazgatója szerint

2023. november 29. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Nekünk az fáj a legjobban, hogy idén hatezer műtét ragadt benn, vagyis ennyi beteg ellátása nem valósult meg, és nem azért, mert nem volt rá forrás” – mondta Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója az Economx-nek.

Ennek viszont nem találják a tényleges okát, mert Kiss szerint mindez nem magyarázható az orvos- és szakdolgozó hiánnyal, eszközhiány pedig szerinte nincs. Azt elismerte, hogy a jelenleg rekordszinten, nagyjából 125 milliárd forinton lévő kórházi adósságok „okozhatnak féket a gazdasági vezetők gondolkodásában”, de szerinte ez sem állhat az elmaradt műtétek hátterében.

A NEAK főigazgatója arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt el kellett napolni a halasztható beavatkozásokat, emiatt aztán megnövekedtek a várólisták, és jelenleg is ezt az elmaradást próbálják behozni. Ehhez pedig szerinte több műtétet, több ellátást kell elvégezniük. „Számszerűsítve azt mondanám, hogy 36 800 várakozó, akiket 60 napon belül el is látnak az intézmények, egy megfelelő helyzet lenne” – mondta Kiss, aki szerint amúgy három várólista kivételével mindenhol teljesítették a kórházak az idei elvárást. A három kivétel a kiterjesztett gerincműtétek, a térd- és a csípőprotézis műtétek.

Kiss szerint évente 10 ezer térdprotézis műtétet csinálnak, most pedig 12 ezren vannak a várólistán. Vagyis a betegeknek egy évet kell várniuk, „fájdalmak között”. Ezt pedig „a rendszer felelős gondozóiként semmiféleképpen nem engedhetjük ezt meg” Csípőprotézis műtétből évente 14 700-at csinálnak, arra most 7600-an várakoznak, és „ott sem teljesül a két hónapos várakozási idő, hanem sokkal többet kénytelenek várni a betegek. Szóval van még teendő a kórházakban”.

A NEAK főigazgatója korábban azt is mondta, hogy a várólistákkal a halálozások aránya is megugrik. 2019 óta például kevesebb nyitott szívműtétet tudtak elvégezni, és ott, ahol nem sikerül 90 napon belül megoperálni a beteget, nőtt a halálozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!