Megcsonkították a Kádár-sziget fűzfáját a Club Aliga 2 sétányon

2023. november 28. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Megcsonkították a Kádár-sziget ikonikus fűzfáját, még egy természeti kinccsel lett szegényebb Balatonvilágos – írta a Facebookon az Aligai Fürdőegyesület, a poszthoz több fotót is csatoltak a megsérült fáról. A Kádár-sziget és a fűzfa is Natura2000-es védelem alatt áll, ezért az egyesület a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz fordul. A fa egyszer már megtört egy viharban, de újra ágakat és lombot növesztett, ezért sokan érzelmileg kötődtek hozzá, az egyesület szerint viszont várhatóan már nem fog tudni újraéledni.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Telex kérdésére ezt válaszolta: „A Veszprém Vármegyei Kormányhivatalhoz az esettel kapcsolatban bejelentés nem érkezett, a kormányhivatal eljárást nem indított.”

Korábban a Telexen is részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a Club Aliga miatt veszélybe került a parthoz való szabad hozzáférés Balatonvilágoson, két éve civilek még úgy gondolták, az akkor még az Appeninn Nyrt. Ingatlanfejlesztési projektje „a Balaton lenyúlásának főpróbája”.

Az évek óta húzódó ügynek májusban lett újabb fejleménye, amikor az ingatlanfejlesztő milliárdos ajánlatot tett Balatonvilágos önkormányzatának új településrendezési szerződés megkötésére. Az időközben felparcellázott terület a Bayer Propertyhez került, a korábban szabadon használható sétányt megszüntették, és kialakítottak 13, közvetlenül Balaton-parti telket. A Club Aliga fejlesztését korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította a kormány.

Az idei nyár egyik legforróbb témája is egy elzárt, illetve egy kis szakaszon megnyitott partszakaszhoz kapcsolódott a Balatonon, a 6,9 milliárd forintos állami támogatással épült Balalandnél. Erről készült videónkat itt nézheti meg újra:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!