Milliárdos ajánlatot tett a Club Aliga fejlesztője Balatonvilágosnak

2023. május 13. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Amennyiben Balatonvilágos hatályon kívül helyezi a helyi lakosok Balaton-parthoz jutását garantáló településrendezési szerződését, akkor a Club Aligát fejlesztő cég közel milliárdos fejlesztést ígér a falunak – tudta meg a Magyar Narancs.

A hajdani pártüdülő területén a NER-közelinek tartott erdélyi magyar vállalkozó, Balázs Attila érdekeltségébe tartozó Bayer Property Zrt. végez fejlesztéseket. A terület – aminek sétányait, útjait teljes hosszában szabadon lehetett használni – korábban a Bayer Propertyhez került, egy részét felparcellázták, és kialakítottak 13 közvetlenül Balaton-parti telket, megszüntetve az 540 méter hosszú sétányt.

A hosszú évek óta húzódó ügy újabb fejleménye, hogy az ingatlanfejlesztő ajánlatot tett Balatonvilágos önkormányzatának új településrendezési szerződés megkötésére.

A 2013-ban az akkori tulajdonosok és a világosi képviselő-testület között kötött településrendezési szerződés garantálja jelenleg azt, hogy a helyi lakosok használhatják a volt pártüdülő céljára kisajátított aligai Balaton-part strandját, parti sétányát, a Club Aliga útjait és közparkját. A már felparcelázott rész az Aliga II-esnek nevezett részen van, itt a munkákat egy kormányrendelet tette lehetővé, ami a Club Aliga fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította.

A Magyar Narancs információi szerint amennyiben az önkormányzat vállalja, hogy a 2013-as településrendezési szerződést hatályon kívül helyezi és a helyi védettség alatt álló épületek védettségét is megszünteti, akkor

a Bayer-Property az új településrendezési szerződésben vállalná, hogy biztosítja az utak, valamint a strand ingyenes használatát.

Emellett a cég vállalná egy közösségi célú magasparti sétány és kilátópont kialakítását, 50 millió forint értékben önkormányzati intézmények, középületek felújítását, 100 millió forintos készpénztámogatás nyújtását a község közalapítványa részére, továbbá egy orvosi rendelőnek is helyet biztosító ingatlan megépítését.

A javaslatról Takács Károly, a település polgármestere nem árult el részleteket a lapnak, mindössze annyit közölt, hogy az egyeztetések folyamatban vannak, amennyiben újabb fejlemények lesznek, arról az önkormányzat honlapján adnak majd hivatalos tájékoztatást. Az évek óta húzódó ügyről és arról, hogy a helyieket miért emlékezteti a diktatúra időszakára, hogy elzárják őket a Balaton-partjuktól, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!