A Századvég egyik alapítványa 24 milliárdért ad tanácsokat a kormánynak

2023. november 27. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Miniszterelnöki Kabinetiroda június végén írt ki közbeszerzést 2026 végéig tartó kormányzati szakpolitikai tanácsadásra. A közel 24 milliárd forintos megbízást október végén a Századvég-csoport alapítványa nyerte, de egy Nézőpont-közeli cégnek is jut: ők korábban vittek el egy 22 milliárdos megbízást, ami szintén 2026 végéig tart – írja a közbeszerzési értesítők alapján az Átlátszó.

A 24 milliárdos megbízást elnyerő Századvég nemrég ünnepelte 30. születésnapját, amit a miniszterelnök személyesen is megünnepelt egy zárt körű konferencián. A Miniszterelnöki Kabinetiroda június végén írt ki egy tendert „Kormányzati szakpolitikai tanácsadás (2023–2026)” tárggyal. A 23,8 milliárdos ajánlattal végül a Századvég Közéleti Tudásközpont nyert. A tenderre egyébként mindössze két kormányközeli szereplő jelentkezett: a Századvég-csoport alapítványa és két Nézőpont-közeli cég.

A Századvég alapítvány évi nettó 7,47 milliárdért többek közt:

  • sok gyorstanulmányt (legalább 10 ezer karakter szóközökkel),
  • valamivel kevesebb normál tanulmányt (40 ezer karakter)
  • és kevesebb részletes tanulmányt (80 ezer karakter)

készít majd, de évente legalább tizennégy alkalommal „stratégia tanulmányt” (200 ezer karakter) is le kell majd gyártaniuk. De lesz majd lakossági reprezentatív kutatás, EU-s kutatás és szakértői tanácsadás is.

Az Átlátszó azt írja, hogy volt egy másik jelentkező is: a CEPER Central European Perspectives Zrt. és a Nézőpont Intézet Kutató Központ Kft. páros. Azonban az ő ajánlatuk drágább volt, így azt nem vizsgálta a Kabinetiroda. A két céget az köti össze, hogy Nézőpont Csoport Zrt. ügyvezetője Mráz Ágoston Sámuel, aki egyben a CEPER tulajdonosa és vezérigazgatója is.

A Nézőpont korábban egyébként hasonlóan nagy összegű megbízást kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától: a „kormányzati médiamonitor szolgáltatás (2023–2026)” elnevezésű megbízást a Nézőpont-csoport egyik cége, az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. kapta meg, nettó 22,3 milliárdért még januárban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!