10-20 ezer daru hullhatott el Magyarországon madárinfluenza miatt

2023. november 27. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

Madárinfluenza tizedeli a Magyarországon átvonuló darvakat. Jelenleg 10-20 ezerre lehet becsülni az elmúlt időszakban elhullott darvak számát – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapja.

November elején Hajdú-Bihar, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, később az Alföld más területein is megjelent a fertőzés, majd a Hortobágy és a Dél-Alföld őszi látványossága, a daruvonulás csúcsán a nálunk megpihenő madarakat is elkezdte tizedelni a vírusbetegség. Az MME kiemeli, hogy biztosat csak a járványtani nyomozás végével lehet mondani a mostani helyzetről, de az sejthető, hogy a darvak a Kárpát-medencébe érve találkoztak először a vírussal, mivel nincs hír daruelhullásról északra vagy keletre.

Szürke darvak repülnek a Pest vármegyei Csobánka környékén 2023. november 2-án – Fotó: Kovács Attila / MTI
Szürke darvak repülnek a Pest vármegyei Csobánka környékén 2023. november 2-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

Magyarországon viszont nyáron és ősszel is találtak fertőzött vízimadarakat. A nyári és őszi időszakban elsősorban a sirály- és csértelepeken kerültek elő fertőzött madarak és tetemeik, más madárfajok esetében csak elvétve akadt pozitív minta. Az aszályos késő nyár és kora ősz miatt a madarak a megmaradt kevés éjszakázóhelyen nagyobb csoportokba tömörültek, ami kedvezett a vírus terjedésének. A daru kifejezetten érzékeny a fertőzésre, és százas, sőt, ezres nagyságrendű elhullásokat okozott a főbb gyülekezőhelyek területén.

„Hortobágy térségében, pár hét lappangási idővel az átvonuló létszám kétszázezres tetőzése után kezdődött, majd a tovább induló madarakkal a Dél-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon is megjelent a probléma. A terepi információk alapján az elhulott darvak egyedszámára jelenleg 10-20 ezer közötti becslést lehet adni. Ahogy pontosabbak lesznek az adatok frissítjük majd ezt a becslést”

– írta az MME. Hozzátették, hogy a madárinfluenza alapvetően nem fertőző az emberre, de az átterjedés esélye nem nulla. Az eddig elvétve előfordult humán esetek többségében idős, gyenge immunrendszerű állatgondozók fertőződtek meg, akik megfelelő védőfelszerelés nélkül, hosszú ideig létesítettek kontaktust beteg madarakkal.

Korábban a Kiskunsági Nemzeti Park arról számolt be, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága 2023. november 9-én és 10-én Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Pest és Csongrád-Csanád vármegyében is kimutatta a darukból vett mintákban a magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!