Újból megkapta a környezetvédelmi engedélyt a nemrég katonai célúnak minősített Déli Körvasút

2023. november 24. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadszorra is megkapta a környezetvédelmi engedélyt a civilek által sokat kritizált Déli Körvasút, írja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal döntésére hivatkozva a Szabad Európa.

A 337 milliárdos beruházás korábban kétszer is megkapta a környezetvédelmi engedélyt, de a terveket ellenző a civilek és az újbudai önkormányzat mindannyiszor bíróságon támadták meg a döntést. Azt kifogásolták, hogy a fejlesztés miatt közel ezer fát vágnának ki és több ezer négyzetméter zöldfelületet túrnának fel a XI. kerületben. Újbuda mellett Ferencváros és a fővárosi önkormányzat is a Déli Körvasút ellen volt.

A tiltakozás nyomán kétszer is elbukta (legutóbb idén májusban) a környezetvédelmi engedélyt a beruházást, és a bíróság azt is kimondta, hogy nem végezhetők munkálatok a szóban forgó területen.

A Déli Körvasút terve – Fotó: BKK
A Déli Körvasút terve – Fotó: BKK

Ezután a kormány az ukrajnai háborúra hivatkozva katonai célúvá minősítette a kormány a Déli Körvasút tervét, amivel elhárult az akadály a beruházás megvalósítás elől. Emiatt került át az ügy a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalhoz, ami már a kormány szemponjából kedvező döntést hozott.

A Szabad Európa cikk szerint a most kiadott engedély kizárja az azonnali jogvédelem lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy ha bárki bíróságon támadná meg a határozatot, a jogerős döntéseig folytathatnák a munkálatokat.

A beruházás során új vágányokat és megállókat építenének Kelenföld és Kőbánya között A tervek szerint ezzel javulnának a keleti és a nyugati agglomerációs települések közlekedési kapcsolatai. A fejlesztések között a meglévő vágányok átépítése, hidak, zajvédő falak építése és 2 ezer darab ablak cseréje is szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!