Ítélet: dolgozatot kell írnia a halállistát készítő, neonáci kapuvári diáknak

2023. november 23. – 13:19

Ítélet: dolgozatot kell írnia a halállistát készítő, neonáci kapuvári diáknak
Dobor Zsuzsanna bíró a tárgyalóteremben – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki halállistát készített és egy neonáci internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt. A fiatalkorú mindent beismert, céljai, tervei nincsenek, pszichológushoz kell járnia. Az ítélet része az is, hogy írnia kell egy dolgozatot a lelkiismereti, vallási szabadságról és a megkülönböztetés tilalmáról.

„Pontosan milyen dolgozatra gondol az ügyészség?” – kérdezte a bírónő a vád képviselőjét az osztálytársa megölését előkészítő középiskolás perében, amikor a vád indítványa elhangzott. Az ügyésznő azt válaszolta: a diák világnézetéről, akár az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatban írjon. A bíróság a váddal és a védelemmel egyezően végül úgy döntött: Rolandnak pszichoterápiára, pártfogóra is szüksége van a felfüggesztett fogházbüntetés mellett.

Az antirasszistákat vette fel a listájára

Amint arról tavaly a Telex is beszámolt, a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron tanuló középiskolás fiú hónapokkal a cselekmény előtt Hitler és a nácizmus eszméit bújta, 2022 szeptemberében pedig szintet lépett: vett egy horogkeresztes, „Black Ice” feliratú, kinyitható zsebkést. Ismerőseinek a lefejezéses kivégzéseket bemutató, Iszlám Állammal kapcsolatos videókat mutogatta, és azt sem rejtette véka alá, hogy ugyanezt akarja megcsinálni zsidó, feketebőrű, általa „húzott szeműnek nevezett” és roma származású emberekkel. Készített egy halállistát is iskolai mészárláshoz, amelyen tanárai, osztálytársai, köztük azon osztálytársa neve szerepelt, aki állítólag korábban rossz néven vette rasszista kijelentéseit és rászólt.

A cselekménye előtti napon az osztályfőnöke egy sorozatgyilkosos történetről beszélt az órán, aligha számolva azzal, hogy Rolandnál ez a gondolatsor milyen gombot nyom meg, a fiú egy osztálytársával közölte, hogy ő is sorozatgyilkos lesz.

Másnap aztán egy internetes, nemzetközi, neonáci csatornán angolul azt írta, hogy megöli „antirasszista osztálytársát”, amiről – az ott hozzászólók buzdítására – megpróbál fényképeket és videót is készíteni.

A bejegyzésről a brit rendőrség tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, és másnap már csöngetett is a nyomozóhatóság a kapuvári családi házban, ahol házkutatást tartottak és Rolandot előállították, amint arról ekkor a rendőrség is hírt adott. A fiút őrizetbe vették, majd a Győri Járásbíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el, azóta nyomkövetővel otthonában tartózkodott.

Tavaly októberben még bilincsben vezették be a bíróságra a diákot, de utána már csak bűnügyi felügyelet alatt állt – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Tavaly októberben még bilincsben vezették be a bíróságra a diákot, de utána már csak bűnügyi felügyelet alatt állt – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A Győri Törvényszék most csütörtökön előkészítő ülést tartott, amelyen törvényi lehetőség volt arra, hogy a vádlott lemondjon a tárgyalásról, ha bűnösségét beismeri elfogadva a vád egészét. Roland és védője így is tett. Egyórás tanácskozás után tárgyalás nélkül meghozta ítéletét Dobor Zsuzsanna bíró.

Egy éve volt gondolkodni, mihez kezdjen az életével

Bár Horváth Márton, a fiú ügyvédje kérte a jóval enyhébb próbára bocsátást, a bíróság a vád indítványával egyezően döntött, és másfél év fiatalkorúak fogházára ítélte a most 17 éves Rolandot – a büntetést 2 és fél évre felfüggesztik. A tinédzser mellé pártfogót rendelnek ki, és legkevesebb egy évig pszichoterápiára kell járnia, amire Sümegi Judit ügyész szerint a most elhangzott mondatokból kiindulva különösen nagy szükség van.

Mert a bíróság és a vád szavaiból is kiderült: a legaggasztóbb, hogy a diáknak egyáltalán nincsenek céljai, az elmúlt egy évben sem gondolkodott azon, mihez szeretne kezdeni nyolc általánosával.

„Mit csinált ez alatt az idő alatt?” – kérdezte tőle a bíró.

„Segítettem otthon, etettem az állatokat. Főleg játszottam. Konzolos játékokat, elsősorban egy Forma 1-es játékot.”

Kiderült róla az is az ismertetett pártfogói és igazságügyi szakértői vélemények alapján, hogy családjával jó kapcsolatot ápol, nyolcéves kistestvérére rendszeresen vigyáz, egyetemista nővérével, szüleivel is sokat beszélget. A szülők egyébként elkísérték, édesanyja az egész ülés alatt a könnyeit törölgette. Roland beszédéből érzelmeket nem hallottunk ki, de fejének lehajtása, keze állandó tördelése azért árulkodott.

Most kellene beilleszkednie a társadalomba

A vád kérdezte, gondolkodott-e a továbbtanulásról, de a válasz „nem” volt: „Eddig azért nem terveztem semmit, mert vártam a büntetőeljárás végét” – felelte. Korábban szakácsnak tanult és szakácsként is akart dolgozni, de a gyakorlat alatt elment a kedve a pályától. Tanulói viszonya megszűnt, haverjai elpártoltak tőle az elmúlt évben, igaz barátai pedig – amint ezt a szakértő is megállapította róla – nem is voltak. Érzelmi kötődése gyenge, erkölcsi értékrendje szintén. „Márpedig neki most, ebben a korban kellene a társadalomba beilleszkedni, hasznos tagjává érnie” – szögezte le az ügyész.

Horváth Márton ügyvéd próbára bocsátást kért a vádlottra – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Horváth Márton ügyvéd próbára bocsátást kért a vádlottra – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A védő azt kérte: a bíróság vegye figyelembe a beismerésen, a megbánáson és a pszichiáteri jellemzésen túl azt, hogy valójában nem akarta osztálytársát bántani, és diáktársa láthatóan nem is ijedt meg ettől.

A bíróság ezeket enyhítő körülményként vette figyelembe, de súlyosító körülmény, hogy az emberölés előkészületét a másik ember származása miatt követte el.

A dolgozat témáját is meghatározta a bíróság: Rolandnak az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezményt kell elolvasnia, aztán számot adnia arról, mit értett meg a lelkiismereti és vallásszabadságról, a megkülönböztetés tilalmáról.

Az ítélet jogerős.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!