Otthon, nyomkövetővel őrzik az öléssel fenyegetőző 16 éves kapuvári fiút

2022. október 15. – 12:04

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Bilincsben jött, de bilincs nélkül távozott a Győri Járásbíróság épületéből szüleivel és rendőri kísérettel a tizenhat éves kapuvári fiú, aki a gyanú szerint egy szélsőjobboldali csoportba azt írta be: „holnap megölöm az osztálytársam”. A bűnügyi felügyeletről zárt ülésen döntöttek, Roland elektronikus nyomkövetőt kap.

Délelőtt 9-kor felfelé még bilincsben vitték a tinédzsert a harmadik emeletre – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Délelőtt 9-kor felfelé még bilincsben vitték a tinédzsert a harmadik emeletre – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Mivel egy nappal a napvilágot látott rendőrségi hírelőtt valóban brutális iskolai késelés történt Budapesten, aligha vette bárki félvállról Roland üzenetét. A fiatalember életveszélyes fenyegetést írt angol nyelven egy szélsőjobboldali csoportba, ez a rendőrség szerint így szólt: „Holnap megölöm az osztálytársam.” Az üzenetet általunk ismeretlen módon a Terrorelhárítási Központ kiszúrta és jelentette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (KR NNI).

Bilincsben vitték el Rolandot, akiről az Új Szó Nálunk pénteken megírta: a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron él. Így került szombaton ügye a Győri Járásbíróságra, ahol további sorsáról döntöttek.

Látható volt, hogy szülei a legrosszabbra készülnek, hiszen sporttáskában hozták fiuk ruháit.

Bár kiderült: maga az ügyészség sem letartóztatást, hanem bűnügyi felügyeletet indítványozott. A nyomozási bíró így ezzel egyezően döntött: ahogy korábban nevezték a bűnügyi felügyeletnek ezt a formáját, háziőrizetbe kerül Roland, kapuvári otthonát nem hagyhatja el és elektronikus nyomkövetőt kap.

A bűnügyi felügyeletre a bűnismétlés veszély miatt van szükség, vagyis ez esetben pontosabb a bűn elkövetésének veszélyéről beszélni, mivel Rolandot emberölés előkészületével gyanúsítják. A védelem tudomásul vette a döntést, ami így végleges lett. Mindez azt is jelenti, hogy a gyanúsítottat az elme- és pszichológus szakértő is rendes körülmények között vizsgálhatja majd meg, nem szállítják őt a zárt Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe.

A kamasz gyermekükhöz igyekvő szülőket érthető módon megtörte és idegileg rettentően megviselte a család életét felforgató esemény, az anya leplezetlen indulattal reagált a sajtó érdeklődésére. A fiú ügyvédje is azt mondta: nem nyilatkozhat.

Roland arcáról egyébként sem kifelé, sem befelé menet nem lehetett érzelmeket leolvasni. Rémült sem volt, inkább csodálkozó arccal nézett körbe a bíróság udvarán majd a lépcsőházban. Szüleit annál inkább felkavarta a találkozás, mi csak az aulában tartózkodhattunk, de a harmadikról is lehallatszott az édesanyából kitört zokogás.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!