Hét év börtönt kapott a gazda, aki megölte ismerősét, miután milliókért megvette tőle a barátnőjét

2023. november 23. – 12:11

Hét év börtönt kapott a gazda, aki megölte ismerősét, miután milliókért megvette tőle a barátnőjét
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Emberkereskedelem, kényszermunka és halált okozó testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék azt a tömörkényi gazdát, aki a vád szerint még 2021 áprilisában vette meg barátjától annak élettársát 3,5 millió forintért. Később a barát a nővel közös gyerekéért további egymillió forintot követelt a gazdától, amin a két fél összeverekedett. A verekedésben a sértett meghalt. A gazda tettéért csütörtökön hét év börtönt kapott.

A férfi korábban már részletes beismerő vallomást tett, melyen elmondta, barátja ajánlotta fel, hogy 3,5 millió forintért neki adja az élettársát. A halált okozó testi sértéssel kapcsolatban önvédelemre hivatkozott, mondván, mikor barátja bejelentette, hogy a nővel közös gyerekéért további egymilliót kér, ő nemet mondott, mire barátja dühbe gurult, és azzal fenyegette, hogy megöli. Ekkor verekedtek össze, és verte fejbe kétszer az áldozatot egy vascsővel.

A gazda és a megvett nő, aki korábban még bűnpártolás vétsége miatt másodrendű vádlottként állt a bíróság előtt, most jegyben járnak. Ő két év próbaidőt kapott, mivel kezdetben részt vett a hatóságok félrevezetésében. Megpróbálták ugyanis elhitetni a nyomozókkal, hogy a sértett nem halt meg, hanem önszántából ment el otthonról és haragosai ártottak neki. Erre hivatkozott perbeszédében az ügyész is, szerinte

a feleknek az érdeke az volt, hogy a teljes igazság ne derüljön ki,

és addig a pontig tagadták a történteket, míg a poligráfos vizsgálaton meg nem buktak. A védelem ezzel szemben azzal érvelt, hogy a bizonyítékok alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy a dulakodás közben a vádlott nem jogosan védekezett, és ha a férfi nem adja fel magát, nem lenne most túl sok bizonyíték arra, hogy mi is történt.

A csütörtöki ítélethirdetésen a vádlottat halált okozó testi sértés bűntettében, emberkereskedelemben és kényszermunka vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék. Hét év börtönt kapott, melyből leszámolják az előzetesben letöltött időt, majd a büntetés kétharmada után, nagyjából négy év múlva helyezhető szabadlábra. Továbbá 881 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie, és a közügyektől is eltiltották hét évre.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Az ítélethirdetésen a bíró elmondta, nehéz egy olyan ügyben eljárni, ahol sem az elkövetés eszköze, sem a sértett nincsen meg. Bár a férfi korábban azt mondta, hogy a testet a Tiszába dobta, ezt nem támasztja alá semmi. Tényként állapították meg, hogy a sértett meghalt, ezzel kapcsolatban a vádlott következetes vallomást tett. A jogos védelemre vonatkozó hivatkozást azonban kétségesnek tartotta a bíróság, mivel a férfi csak a harmadik vallomásában hivatkozott arra, hogy az áldozat megfenyegette, hogy megöli. Az, hogy a test eltüntetésének módja és a holléte nem tiszta, jelentheti azt is, hogy bizonyítékokat titkol a vádlott, ami a vallomását is megdöntené, így azt állapította meg a bíróság, hogy a férfi szánt szándékkal akart sérülést okozni áldozatának.

„Emberkereskedelmet az valósít meg, aki mást megvásárol”

– mondta a bíró arra utalva, hogy a vád ezen része egyszerűen megállapítható, attól függetlenül, hogy a férfi szándéka nem a nő feletti hatalom gyakorlása volt. Ez a törvény a méltósághoz való jogot hivatott védeni, hogy ember semmilyen körülmények között sem lehet áruforgalom tárgya. Az emberkereskedelem a megvásárlással is megvalósul, a cél maga lényegtelen. A bíróság szerint az sem bizonyítható, hogy a nő olyan élethelyzetben volt, amiből ki kellett menteni, bár a vádlott korábban ezzel érvelt.

„Szabadságvesztésnél enyhébb büntetés nem jöhetett számításba” – jegyezte meg a bíró. Enyhítő körülmény volt, hogy a férfi büntetlen előéletű, kiskorú gyerekről gondoskodik, illetve hogy érzelmek vezérelték az emberkereskedelemben. Súlyosbító viszont, hogy a nőt a hatóságok félrevezetésére vette rá.

Az ítélethirdetés végén a vádlott és ügyvédje felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az ügyész a vádlott letartóztatását kérte, mert a büntetés mértéke miatt fennáll a veszélye, hogy megszökik. A férfi ügyvédje erre úgy reagált: ne tartóztassák le a gazdát, vagy ha mást nem, helyezzék inkább bűnügyi felügyelet alá, mert rajta kívül nincsen más, aki a családjáról gondoskodhat. Végül a bíróság a bűnügyi felügyeletet rendelte el.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!