A pedagógus-szakszervezetek a sztrájktárgyalások folytatását kezdeményezték

2023. november 22. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a sztrájktárgyalások folytatását kezdeményezte Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárnál, mert szerintük a közoktatásban dolgozók helyzete nem javult, sőt, csak egyre több tanár távozott a státusztörvény bevezetésével. Amennyiben 2024 januárjáig nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, ismét munkabeszüntetés jöhet az iskolákban.

A szakszervezetek az államtitkárnak írt levelükben megemlítik, hogy a távozó tanárok pótlását elsősorban nyugdíjas tanárokkal tudják megoldani, de az is előfordul, hogy nem megfelelő végzettségű alkalmazottak tartanak meg órákat. Sőt, az sem ritka, hogy az iskolákban hallgatókat foglalkoztatnak a kieső pedagógusok pótlására.

A PDSZ korábban kikérte a tankerületektől a felmondó pedagógusok részletes adatait. Ezek alapján

összesen 2150 iskolai dolgozó távozott a rendszerből január óta.

Budapesten szeptemberben 319 pedagógus, 2023-ban összesen 647 iskolai dolgozó ment el. A Belügyminisztérium szerint a pedagógusok több mint 99 százaléka az új jogviszonyt választotta, szeptember óta pedig 863 új pedagógus létesített jogviszonyt a státusztörvény alapján.

A szakszervezetek szerint ráadásul a státusztörvény a fizetések előmozdításában sem jelent garanciákat, ugyanis a bérnövekedés még az infláció mértékét sem kompenzálja.

A PDSZ és a PSZ sztrájkkövetelései a következők:

  • A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza!
  • Azonnali, 50 százalékos béremelést minden köznevelésben dolgozó számára!
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen!
  • Vezessenek be ötelemű bérrendszert!
  • Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert!
  • Minden, gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek!
  • Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket!
  • A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot!
  • Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket!
  • Legyen egységes Oktatási Minisztérium!

Az ötelemű bérrendszer alapja az lenne, ha bevezetnék újra a garantált illetményeket tartalmazó előmeneteli és illetményrendszert, és az illetmény alapja a mindenkori minimálbér lenne. E mellett a szakszervezetek követelik a pótlékok és a megbízási díjak látható mértékű emelését, és a túlórák kifizetését. Illetve azt is szeretnék elérni, hogy külön pénzügyi keret legyen a tanórák, foglalkozáson kívüli feladatok ellátására, intézményen belüli belső értékelés alapján helyi differenciálásra.

Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény megszavazásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek – ami ellen többször is tüntettek –, itt foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!