A recski bányavállalat ügyvédje vitatja, hogy káresemény történt volna

2023. november 21. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

Minden kártérítési igényt visszautasít a recski bányát üzemeltető cég, annak ellenére, hogy korábban az Országos Bányakapitányság megállapította a vállalkozó jogi felelősséget a recski sárlavinában, és 3 millió forintos bírságot szabott ki rá, számol be erről a Népszava.

A kőbányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Zrt. ügyvédje, Fiák István azonban vitatja, hogy a bányatársaság lenne a felelős a károkért, illetve a sárömlésért, hisz a villámárvízért senki nem vonható felelősségre. Sőt Fiák szerint az is kérdéses, hogy egyáltalán beszélhetünk-e káreseményről. „A megjelölt időpontban, de azt megelőzően sem történt a bányatelken üzemi baleset.

A be nem bizonyított kár, illetve ügyfelem bárminemű közrehatásának hiányában, a kialakult természeti viszonyok miatt nem állapítható meg a cég felelőssége”

– írta Fiák Magyar Györgynek, aki a recski Hunyadi János utcában lakó károsultak ügyvédje.

Magyar szerint etikai kérdéseket vett fel Fiák személye. „A jogi képviselő személyes kapcsolatai és vélelmezhető politikai elkötelezettsége miatt abban is érdekelt, hogy az ügy elsődlegesen politikai – és nem feltétlenül jogi/gazdasági – szempontok szerint záródjon” – idézi a lap a károsultak ügyvédjét, aki azt mondta, mivel a bánya elzárkózik attól, hogy kártérítést fizessen, így az emberek kénytelenek polgári pereket indítani.

A Népszava azt írja, a recski sárlavinának megoldását először a kormány vállalta magára, ami 500 millió forintot különített el arra, hogy abból hozzák helyre a házakat. Erre a feladatra az MR Lakásalapot kérte meg, de az erről szóló támogatási szerződésre még november elején sem került aláírás. Az MR Lakásalap a Népszava megkeresésére azt írta, hogy felajánlották a Hunyadi János utca lakóinak, hogy segítenek nekik eladni a házukat, illetve a környéken találni egy másikat, amit meg tudnak venni vagy kibérelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!