Budaházy György egy iskolában tartott volna előadást, de betiltották

2023. november 21. – 05:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés hétfő esti parlamenti vitájában esett szó arról, hogy a Hunnia-perben terrorvádak miatt elítélt, majd idén tavasszal államfői kegyelemmel szabadult Budaházy György úgy tervezte, hogy előadást tart a szekszárdi Garay János Gimnázium dísztermében, írja az MTI. Néhány nappal azután, hogy kiderült az előadás helyszíne, sokan megbotránkozásuknak adtak hangot – mondta az Országgyűlésben az MSZP-s Harangozó Tamás, majd azzal folytatta, hogy ezután a tankerület vezetője közölte, hogy erre nem kerülhet sor, ám az esemény nem maradt el, hanem végül az önkormányzat egyik helyiségébe tették át.

Harangozó azt kérdezte, lehet-e ma Magyarországon egy terrorista cselekményért elítélt bűnözőnek közintézményben nyilvános rendezvényt tartania, mire Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a tankerület vezetője – véleménye szerint helyesen – úgy döntött, az említett rendezvénynek nem ad helyet.

Hozzátette: Budaházy György büntetőeljárása a jogállami alapelveknek nem tett eleget, hiszen nem tarthatott volna 14-16 évig. Ennek ellenére a meghozott ítéletet mindenkinek tiszteletben kell tartania, ahogy a köztársasági elnök által gyakorolt és a kormány által ellenjegyzett kegyelmet is. Ez nem teszi meg nem történtté a cselekményeket, ezért a tankerület döntése a kormány álláspontját világosan tükrözi, tette hozzá.

A Hunnia-perben terrorvádak miatt elítélt Budaházy György idén tavasszal államfői kegyelemmel szabadult a börtönből. Budaházy végrehajtási kegyelmet kapott Novák Katalintól, vagyis az előzetesben letöltött időt is beleszámítva még mintegy 2 évet kellett volna fegyházban töltenie, de ennek letöltését felfüggesztette az államfő. A felfüggesztés öt év próbaidőre szól, ha pedig ezalatt újabb bűncselekményt követne el, és elítélnék, a maradék két évet is le kellene töltenie.

Novák Katalin kegyelme kizárólag a jogerős, már megkezdett – az előzőleg letartóztatásban töltött idővel csökkentett – börtönbüntetésből hátralévő büntetési idő felfüggesztésére vonatkozott, a döntés a mellékbüntetésként kiszabott 5 éves közügyektől való eltiltást nem törölte el. A Hunnia-perben hozott elsőfokú ítéletről ebben a cikkünkben írtunk részletesen

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!