Vesztegetési vád, sumákolás és rágalmak – cukrászdák miatt áll a bál az I. kerületben

Vesztegetési vád, sumákolás és rágalmak – cukrászdák miatt áll a bál az I. kerületben
A Ruszwurm cukrászda a Várnegyedben – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Budaváron mindent bevet a helyi Fidesz, hogy 2024-ben megbuktassa V. Naszályi Mártát. Testületi többségüket kihasználva fegyelmi eljárást kezdeményeztek és vizsgálóbizottságot is összehívtak a polgármester ellen a Ruszwurm tulajdonosának vádjai miatt, aki két budavári cukrászdát üzemeltet, és a kerülettel hosszú évek óta vitában áll. A polgármester szerint lejárató kampány folyik ellene, a Fidesz mindent gyanúsnak talált, a cukrászdatulajdonos pedig nem érti, hogy miért akarják „kitenni”.

Október elején jelent meg az Indexen egy cikk „Korrupciógyanú a Várnegyedben: a polgármester állítólag védelmi pénzt kért” címmel. Szamos Miklós, az I. kerületben található Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa azt állítja, hogy a 2019-es önkormányzati választás előtt a kerület jelenlegi polgármestere, V. Naszályi Márta anyagi támogatásért cserébe olyan szerződést ajánlott, hogy „még bűncselekménnyel se lehessen kitúrni” a cukrászdáit a kerületből. A Budaváron a Korona Kávéházat és a Ruszwurm Cukrászdát üzemeltető Szamos gyakorlatilag vesztegetéssel vádolta meg a polgármestert.

A cégtulajdonos állítja, hogy a Ruszwurmot másnak akarták odaadni, mert nagyon értékes, ezért már Nagy Gábor Tamás, az előző, fideszes polgármester is bízott abban, hogy helyiségfelmondással elmegy. A felmondás megtörtént, de a cukrászda maradt, ezért az ügy 2019-ben bíróság elé került. Az eljárást még a fideszes kerületi vezetés kezdeményezte. Ezt örökölte meg az új vezetés.

A cukrászdatulajdonos vádjaira gyorsan le is csapott az I. kerületi Fidesz, akik a tavalyi időközi választás óta többségben vannak a helyi képviselő-testületben. Bejelentették, hogy a „Ruszwurm-ügy” miatt, azaz a cukrászda és a Szamos Miklós által megfogalmazott vesztegetési vád miatt vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, amit egy novemberi testületi ülésen már jóvá is hagytak.

V. Naszályi Márta polgármester szerint viszont nem a Fidesz által emlegetett „Ruszwurm-ügy” van, hanem „fideszes hazugságokra és rágalmakra épülő lejáratókampány”. Szamos Miklós védelmi pénzes állítása szerinte rágalom, fel is jelentette a cégtulajdonost.

„Az érintett vállalkozás azért nem fizet 2016 óta se bérleti díjat, se egyéb díjakat, mert az előző, Nagy Gábor Tamás által vezetett fideszes önkormányzattal vitában volt” – idézte fel a Telexnek a cukrászda ügyének kezdetét V. Naszályi Márta. Elmondása szerint Nagy Gábor Tamás még 2015-ben mondta fel mind a két érintett cukrászda bérleti szerződését, aztán 2019-ben szintén a volt polgármester vitte bíróság elé az ügyet, mert a tulajdonos egyik helyiséget se ürítette ki.

A polgármester azt mondta, hogy már megválasztása után felfüggesztették az elődje által indított pert: állítása szerint 2020-ban az üzemeltető Ruszwurm Kft. kezdeményezte, hogy peren kívül egyezzenek meg. Azonban ez nem sikerült, így folytatódott az eljárás. Végül mind a három helyiség (két cukrászda és az egyikhez tartozó pincehelyiség) ügyében indított pert megnyerte az önkormányzat.

„A jogerős bírósági ítéletek szerint a Ruszwurm Kft.-nek ki kell fizetnie a több mint 300 milliós tartozást, és kiürítve vissza kell adnia az önkormányzatnak az üzlethelyiségeket”

– írta V. Naszályi.

Mivel a helyiségeket a Kft. nem adta vissza, a képviselő-testület egyhangúlag, a kormánypárti képviselők támogatásával döntött úgy, hogy az önkormányzat indítsa el a végrehajtást. Azonban a polgármester többször hangsúlyozta, hogy Szamos Miklós állításával ellentétben az önkormányzati választás előtt sem ő, sem családjának tagjai nem találkoztak Szamos Miklóssal, és védelmi pénzt sem kértek tőle.

A Fidesz szerint gyanús a per felfüggesztése

A Fidesz a cukrászda ügyében szinte azonnal meglátta a lehetőséget, több dolgot is gyanúsnak minősített. Két kerületi fideszes képviselő, Gulyás Gergely Kristóf és Varga Dániel arról beszélt a TV2-nek, hogy azért kezdeményezték a vizsgálóbizottságot, mert szerintük nehéz eldönteni, hogy Szamos Miklós vesztegetési vádjai valósak-e. De a per önkormányzati választás utáni felfüggesztését is gyanúsnak találják. A képviselők „úgy tudják”, hogy ekkor több megbeszélés is volt V. Naszályi és a cukrászda tulajdonosa között, amin állításuk szerint a polgármester férje is részt vett.

A helyi Fidesz elnöke, Böröcz László azt feltételezi, hogy a kerület és a cukrászda a per hat hónapos felfüggesztése alatt összeveszhettek valamin. Böröcz, aki jelenleg nem kerületi képviselő, de aktívan foglalkozik helyi ügyekkel, azt állítja, hogy az általuk kezdeményezett vizsgálóbizottság nem tudja majd eldönteni, hogy Szamos Miklós vagy V. Naszályi Márta mondott igazat, de szerinte biztos, hogy „valami nem stimmel a történetben”. Böröcz azt írta a Telexnek, hogy szerinte tény, hogy a Ruszwurm Kft. már több száz millió forinttal tartozott az önkormányzatnak, ezért érthetetlen, hogy ennek ellenére a cukrászda mindenféle jogcím és engedély nélkül működhetett a következő négy évben is.

V. Naszály Márta I. kerületi polgármester – Fotó: Budavári Önkormányzat / Facebook
V. Naszály Márta I. kerületi polgármester – Fotó: Budavári Önkormányzat / Facebook

Böröcz is megmagyarázhatatlannak tartja, hogy a választást követően V. Naszályi szüneteltette a peres eljárást, mert 2019-ben a Kúria kimondta a Ruszwurm bérleti szerződésének megszűnését 2016-os hatállyal. A politikus azt sem érti, hogy bár 2022 októberében a kiürítési per lezárult a Kúrián, a „botrány” mostani kirobbanásáig nem történt semmi. Böröcz szerint V. Naszályi több javaslattal is élt, hogy jobb helyzetbe hozza a cukrászdát. A fideszes politikus emellett azt is állítja, hogy a polgármester „sumákol a Ruszwurm illegális teraszhasználatának bírságolása ügyében” is.

A cukrászda tulajdonosa még az ítéletet is vitatja

Azt a kérdést kéne feltenni a polgármesternek, hogy miért akarja bezáratni a történelmi értéknek számító cukrászdát – mondta a Telexnek a tulajdonos, a polgármestert védelmi pénz beszedésével vádoló Szamos Miklós. A V. Naszályi elleni vesztegetési vádról szerinte már mindent világosan elmondott, és bár a polgármester tagadja, Szamos Miklós kitart azon állítása mellett is, hogy a 2019-es választás előtt pénzt akart tőle kérni a védelemér” a polgármesterjelölt.

A jogerős bírósági ítéletről, amire V. Naszályi hivatkozik, Szamos azt mondta, hogy amögött egy „korrupt bíró” áll, akit ő már fel is jelentett.

Szamos arról beszélt, hogy V. Naszályi 2019-es megválasztása után fél évvel behívatta magához, ekkor egyeztek meg a per felfüggesztéséről. Szamos szerint az egyeztetések alatt a kerület ügyvédje sértegette az ő ügyvédjét, de végül készült egy szerződésmódosítás. A tulajdonos viszont azt állítja, hogy hiába küldték el a papírokat, az ügy hetekig, hónapokig állt. Szamos Miklós szerint ezalatt a korábbi jegyző meggyőzte a polgármestert, hogy ne egyezzenek meg. Végül egy olyan, négy pontot tartalmazó ajánlatot kaptak, ami elfogadhatatlan volt, ezért folytatódott a per – mondta.

Szamos szerint cukrászdáit jogilag nem lehet kiüríteni, mivel azokban az épületen kívül gyakorlatilag minden az ő tulajdonuk, vagy ők építették. Jelenleg úgy tudják, hogy december 4-én záratnák be őket, de Szamos szerint ezt nem fogják hagyni, ebben támogatóik is melléjük fognak állni. Ha jönnek a végrehajtók rendőrt is terveznek hívni, mivel szerinte az ítéletben nincs olyan, hogy a cukrászdákat bezárathatják.

„Neki nincs cukrászdabontási engedélye meg cégmegszüntetési ítélete”

– mondta.

Szamos szerint az ítélet azt mondja ki, hogy neki kellene kiürítenie a cukrászdát, de „ahhoz, hogy a bent lévő dolgokat lebonthassák, három hatóság engedélye kell”. A tulajdonos azt is állítja, hogy az előző, fideszes kerületvezetés azért indított pert, mert a kerület indoklás nélkül mondta fel a helyiségbérletet, pedig szerinte csak elállni lehet a szerződéstől. Az ügyben kerestük Nagy Gábor Tamás korábbi I. kerületi polgármestert is, de a jelenleg litván konzulként szolgálatot teljesítő politikus nem válaszolt megkeresésünkre.

Mindeközben a Ruszwurm Cukrászda Facebook-oldalán reagált is az eseményekre. Ők minden rossz mögött a jelenlegi polgármestert látják. A helyi Fidesszel, a polgármesterrel és a bírósági ítéletekkel szemben azt állítják, hogy ők mindig befizették a bérleti díjakat, és többször próbáltak megállapodni is. Szerintük „V.N. Mártának”, azaz a polgármesternek nem célja, hogy tovább működhessen a cukrászda. „Egyet akar: tönkretenni Szamos Miklóst, és eltüntetni a várból a 200 éves cukrászdát tudásával, múltjával, személyzetével együtt” – írták. Szerintük

a cukrászda sok mindent túlélt, de lehet, hogy egy „sértett, hatalmával visszaélő, minden empátiát nélkülöző asszony uralkodását nem fogja”.

Az ügyben rengeteg a kérdés, mivel a polgármester és a cukrászdatulajdonos állításaiban kevés a közös pont. A konfliktusban a helyi Fidesz megpróbál a két fél között lavírozni, úgy, hogy közben megnehezítsék V. Naszályi dolgát. A polgármester már bejelentette, hogy újraindul, a Fidesz pedig, ahogy eddig is, most is minden lehetséges ügyet kihasznál a támadásra. V. Naszályi Márta szerint a „Ruszwurm-ügy” nem valós ügy: „Látszik, hogy a Fidesz rosszul áll a kerületben, ezért folyamatosan engem támadnak. Nincs botrány, lejáratókampány van, de állok a vizsgálóbizottság rendelkezésére” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!