Litvániában lesz konzul Nagy Gábor Tamás, ezért mondott le a fővárosi képviselőségről

2021. december 11. – 12:43

Litvániában lesz konzul Nagy Gábor Tamás, ezért mondott le a fővárosi képviselőségről
Nagy Gábor Tamás választási programjának bemutatásán a Budavári Fidesz-irodában 2019. szeptember 12-én – Fotó: Soós Lajos/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Litvániában lesz konzul Nagy Gábor Tamás, volt I. kerületi fideszes polgármester, ezért mondott le összeférhetetlenségre hivatkozva fővárosi képviselői mandátumáról – tudta meg a Telex. A politikust sikerült elérnünk telefonon, aki megerősítette, hogy ez volt az összeférhetetlenség oka. Nagy Gábor Tamás a Telexnek azt mondta:

„16 évnyi országgyűlési képviselőség után kézenfekvőnek tűnt, hogy a közszolgálatban folytassam”.

A volt polgármestert elmondása szerint mindig is érdekelte a külpolitika, Litvániát pedig kijelölték számára. Azt, hogy mikor fogja elfoglalni hivatalát, még ő sem tudja pontosan.

Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is. Várjuk válaszukat.

Pénteken a Telex is beszámolt arról, hogy összeférhetetlenségre hivatkozva lemondott képviselői mandátumáról Nagy Gábor Tamás, a Fővárosi Közgyűlés fideszes politikusa. Akkor még az összeférhetetlenség okáról nem lehetett tudni semmit.

A helyét a fővárosi közgyűlésben Wintermantel Zsolt veszi át, aki jó eséllyel a 2022-es országgyűlési választásokon fog indulni egyéniben a 11. választókerületben, Újpesten. „A jelenlegi állapotok miatt keserű szájízzel, de annál elszántabban megyek a Közgyűlésbe” – olvasható Wintermantel Facebook oldalán. A politikus szerint „Budapestnek a mocsárból való kiszabadulásra van szüksége.”

A leköszönő Nagy Gábor Tamást 1990-ben választották meg először a Fővárosi Közgyűlés tagjává. 1998-tól 2014-ig az 1. számú egyéni választókerület országgyűlési képviselője, öt cikluson át, 1998 és 2019 között pedig Budapest I. kerületének fideszes polgármestere volt.

Nagy Gábor Tamás korábban azzal került be a hírekbe, hogy saját önkormányzatától kért olcsón bérlakást, amelyet bruttó 70 ezer forintért bérelt. Mint a Hvg.hu megírta: a nyilvános pályázat alapján az is kiderült, hogy a polgármester 2013-ban, a szerződés megkötésekor 3300 forinttal ajánlott többet a lakásért, mint egy egyetemista pár. A polgármester többek között azzal indokolta pályázatában az alkalmasságát, hogy „szoros kötődése van a kerülethez”, „munkahelyéhez közeli nyugodt otthont” keres, de megemlítette azt is, hogy „rendszeres jövedelme lehetővé teszi a piaci lakbér vállalását”. Ekkor Nagy fizetése havonta bruttó 1,3 millió forint volt.

Az eset kapcsán kiderült, hogy polgármesterként személyesen hívta össze azt a bizottságot, amely az ő bérlakásának a sorsáról is döntött. A budavári önkormányzat akkori nyilatkozata szerint a polgármester életvitelszerűen lakott az ingatlanban, amelyhez nyilvános, piaci pályázaton jutott. Az az összeg, amit Nagy Gábor Tamás fizetett a lakásért a „piaci pályázaton megajánlott bérleti díj” volt, közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!