Betiltaná a kormány a kutyák, a macskák és a madarak kereskedelmét az állatvásárokon

2023. november 20. – 16:15

Betiltaná a kormány a kutyák, a macskák és a madarak kereskedelmét az állatvásárokon
Pár hetes kutyakölykök az Etyeki Állatvédő Egyesület menhelyén, 2021-ben, a Magyar falu program felelős állattartást elősegítő ivartalanítási akciójának kezdetén – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Állatvásárokon és börzéken sem lehetne kutyát, macskát, illetve tenyésztett, befogott madarat adni-venni az Agrárminisztérium jogszabálytervezete szerint. Az erről közzétett információk szerint a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet módosítását állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek kezdeményezték, a módosítással kapcsolatos véleményezés határideje pedig november 28-án jár le. A szaktárca jelenleg társadalmi egyeztetést tart az ügyben, az állatvásárok és börzék működését alapvetően befolyásoló módosítással kapcsolatban erre a címre lehet írni.

Korábban dokumentumfilmet láthattak a Telexen a Magyarországon súlyos problémaként jelentkező kutyaszaporításról. Szilli Tamás filmjéből kiderül, hogy a hatalmas kereslet miatt a szaporítok túltenyésztik a kutyákat, akik rossz körülmények közt nőnek fel, nem kapnak megfelelő orvosi ellátást, ezért később betegek lesznek, majd fiatalon el is pusztulhatnak az évtizedek óta működő illegális üzlet miatt. Ebből a cikkünkből pedig megtudhatták, hogy nehéz helyzetbe kerültek a magyar állatmenhelyek, mert a válság miatt egyre többen adják vissza örökbe fogadott kutyájukat és macskájukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!