Mácsai Pál: Nem helyes, hogy máig a legfiatalabb színházigazgatók egyike vagyok Budapesten

2023. november 18. – 08:37

Mácsai Pál: Nem helyes, hogy máig a legfiatalabb színházigazgatók egyike vagyok Budapesten
Mácsai Pál színész, az Örkény István Színház igazgatója Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava videóinterjút készített Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésszel, az Örkény Színház alapító igazgatójával. Alig másfél hónapjareppent fel a hír, hogy Mácsai másfél év múlva átadná a színház vezetését, és már meg is van, kit nézett ki maga helyett a posztra: Gáspár Mátét, a Krétakör korábbi igazgatóját. Természetesen az „átadás” ennél azért bonyolultabb, az igazgatói posztra pályázni kell.

Mácsai most úgy fogalmazott a lapnak, hogy

az a helyes, ha olyanok vezetnek színházat, akiknek a most és a holnap az anyanyelvük.

Mint mondta, egy menedzserszemléletű direktornak kell vezetnie a színházat, de a döntése nincs összefüggésben azzal, hogy jövőre önkormányzati választásokat tartanak, és egy esetleges jobboldali fordulatot kellene megelőzni a váltás lebonyolításával, hiszen, mint rögzítette, nem félne egy önkormányzati váltás esetén sem, hogy az Örkényt bárki ki akarná nyírni, nota bene, ha mégis, akkor megtehetik akkor is, ha már ki van nevezve egy igazgató.

Egy színház jelenét a jövő írószereivel kell rajzolni. Ahhoz másik generációra van szükség. Nem helyes, hogy máig a legfiatalabb színházigazgatók egyike vagyok Budapesten

– érvelt a fiatalítás mellett Mácsai Pál.

Elmesélte, hogy megkérdezte Gáspár Mátét, akit európai kitekintésű, komoly színházvezetői gyakorlattal és páratlan nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező szakembernek tart, hogy Polgár Csabával, mint leendő művészeti vezetővel vállalná-e a színház vezetését. Mivel Gáspár igent mondott, ha nyer, várhatóan még az év végén kinevezik, és maradna egy előkészületi év, amikor a régi és az új direktor együtt dolgozik. Mácsai Pál továbbra is benne maradna a színház művészeti tanácsában.

Megjegyezte továbbá: a jelen hatalma központosító hajlamú. Ők történelmileg ezt érzik helyesnek, ez vonatkozik a művészetfinanszírozásra vagy az önkormányzatiságra is. Szóba került a Nemzeti Színházban történt baleset is, Mácsai Pál szerint tisztességes dolog a konzekvenciák levonása.

A tény az, hogy két ember súlyosan megsérült, ami hatalmas trauma mindenkinek, a történteket pedig őszintén és alaposan ki kell vizsgálni

– jelentette ki.

Az Örkény István Színház neve teljesen összefonódott Mácsai Pállal, maga a színház 2004. szeptember 21-én alakult a korábbi Madách Kamara Színházból. Mácsai Örkény-rajongása ekkor már közismert volt, a színház nemcsak felvette Örkény István író nevét, de folyamatosan repertoáron tartotta Mácsai Pál kiváló Örkény-életútját, az „Azt meséld el, Pista!” című egyszemélyes darabot. Ezen a linken Mácsai Pál és Radnóti Zsuzsa (Örkény István özvegye) nemrég készült beszélgetése érhető el.

A Telex még bőven a döntés előtt készített hosszabb beszélgetést a művésszel:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!