Karácsony: Csakis nagyrabecsüléssel lehet szólni az Örkény Színháztól távozó Mácsai Pálról

2023. október 9. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbiaktól eltérően nem fél-háromnegyed évvel, hanem másfél évvel a posztot betöltő igazgató megbízatásának megszűnése előtt kiírta az Örkény Színház következő igazgatói posztjának pályázatát a fővárosi közgyűlés. A posztot betöltő Mácsai Pál megbízatása csak 2025 márciusában jár le, ám a pályázat, melyben 2025-2030-ra keresik az igazgatót, már szeptember végétől elérhető – figyelt fel rá az Index.

Megkeresésünkre az Örkény Színház azt írta, hogy

„az Örkény Színház a pályázat lezártáig annyit nyilatkozik, hogy a Színháznak lesz kontinuus, az eddigi művészi út folytatását és fejlesztését ígérő pályázata. A világban bevett minta szerint egy előadóművészeti intézmény vezetői pályázatát annak érvényessége előtt mintegy egy – másfél évvel szakszerű meghirdetni, hogy vezetőváltás esetén a munka tervezhető és folyamatos legyen” – közölték.

A pályázat benyújtási határideje a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján való közzétételtől (09.26.) számított 30 munkanap.

Frissítés – 16:20

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon reagált. "Köszönet, tisztelet és nagyrabecsülés – mindez, és még ennél is több illeti meg Mácsai Pált színművészként és színházigazgatóként, mindazért, amit az Örkény Színházért, a közönségért és a közösségért, vagyis Budapestért tesz. Nem lehet máshogy, csakis a tisztelet és a nagyrabecsülés hangján szólni arról a felelős döntéséről, hogy 2025 márciusától átadja az Örkény Színház vezetését.

A most kiírt igazgatói pályázat azt a célt szolgálja, hogy a Mácsai Pál által megkezdett művészi munka, a nézőket is jól szolgáló átmenet biztosításával folytatódhassék az Örkényben, az ország egyik leginnovatívabb, leginkább sokszínű színházi műhelyében.

Nem másért, hanem a közönség örömére. Mert mi, a közönség, biztosan jól járunk, ha Mácsai Pált talán még többet láthatjuk a színpadon, filmben, és még számtalan szerepben, az Örkény Színház pedig, Budapest egyik büszkeségeként fejleszti tovább igazgatói örökségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!