Olyan rekordot döntött Szijjártó, hogy még Pressman is gratulált neki

2023. november 17. – 22:19

Másolás

Vágólapra másolva

Mostantól Szijjártó Péter az Európai Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere, a politikus több mint kilenc éve Magyarország diplomáciai vezetője – adta hírül az M1 pénteken, miután Luxemburgban péntek délelőtt esküt tett az új kormány, és ezzel együtt távozott hivatalából az előző kabinet Jean Asselborn külügyminiszterrel. A politikus 2004 óta volt az ország külügyminisztere.

Szijjártó 2014. szeptember 23-a óta tölti be ezt a pozíciót. Navracsics Tibort váltotta a poszton, akit uniós biztosnak választottak akkor. Az MTI szerint a magyar külügyminisztert horvát kollégája, Gordan Grlic követi a sorban, ő 2019. július 22-e óta felel a külügyekért.

„Gratulálok Szijjártó Péter miniszter barátomnak, hogy az Európai Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere lett”

írta X-oldalán (Twitter új neve) David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Nem mindig volt ilyen szívélyes a nagykövet és Szijjártó kapcsolata. Miután Pressman több alkalommal is a magyar kormány Putyin-pártiságát kritizálta, Szijjártó úgy fogalmazott, hogy teljes mértékben érdektelen, mit gondol az amerikai nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá, és nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe.

Szijjártó még nem reagált a gratulációra, de ő inkább Szergej Lavrov orosz külügyminisztert szokta a barátjának nevezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!