Nevelésügyi és vidékfejlesztési kormánybizottság is alakult, mindkettőt Orbán Viktor vezeti

2023. november 17. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor vezetésével újraalakult a Vidékfejlesztési Kormánybizottság, és létrehozták a Nevelésügyi Bizottságot is, amit szintén a miniszterelnök vezet – az erről szóló határozatok a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelentek meg.

Ahogy arra a hvg.hu cikke is emlékeztet, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság útja eddig kalandosan alakult:

A kormány eredetileg 2021 februárjában hozta létre, és az volt a feladata, hogy kidolgozza az agrárium, a vidékfejlesztés és az élelmiszeripar tízéves stratégiáját. A testület tagja volt Nagy István agrárminiszter, Lázár János mint a Ménesbirtok kormánybiztosa, Stumpf István mint a modellváltásért felelős kormánybiztos és Navracsics Tibor mint az Északnyugat- magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna akkori kormánybiztosa.

Idén márciusban a kormány egy határozattal módosította a testület összetételét: Nagy István és Lázár János maradt, új tag lett viszont Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, valamint maga Orbán Viktor miniszterelnök is bekerült a bizottságba.

Október közepén aztán Orbán Viktor visszavonta a Vidékfejlesztési Kormánybizottságról szóló, márciusban hozott kormányhatározatot, tehát kilépett a bizottságból.

A friss rendelet szerint viszont visszatért, méghozzá a bizottság vezetőjeként, és új embereket is hozott magával: marad Nagy István, Nagy Márton és Lázár János, melléjük pedig jön Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A rendelet szerint a bizottság feladata:

  • a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágak, térségek és közösségek további erősítése, fejlesztése érdekében ellátott kormányzati tevékenység,
  • valamint az ennek érdekében működtetett kormányzati szervezetrendszer működésének nyomon követése, figyelemmel kísérése,
  • és az ezzel kapcsolatban felmerülő kormányzati feladatok összehangolása;
  • a nemzetstratégiai szempontok érvényre juttatásának biztosítása, különös figyelemmel az ellátás- és az élelmiszer-biztonságra, valamint a területfejlesztési szempontokra;
  • a mezőgazdasági termékek világpiaci szintű kereskedelme terén zajló versenyben történő hosszú távú helytállás érdekében a folyamatos fejlesztések, az élen járó agrártechnológiák elsajátítása és alkalmazása,
  • valamint a digitalizáció vívmányainak meghonosítása érdekében szükséges kormányzati intézkedések összehangolása.

Nevelésügyi Kormánybizottság is alakul, ezt szintén a kormányfő vezeti.

Tagja Pintér Sándor belügyminiszter, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint itt is helyet kapott Gulyás Gergely és Orbán Balázs is.

A bizottság feladata:

A magyar állam által a gyerekek hároméves korától nyújtott, a gyermekek nevelését célzó, a kormányzaton belül több miniszter irányítása alá tartozó szervezetrendszeren keresztül szervezett, működtetett és ellátott szolgáltatás nyomon követése, figyelemmel kísérése, a felmerülő kormányzati feladatok összehangolása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!