Orbán Viktor visszavonta a Vidékfejlesztési Kormánybizottságról szóló kormányhatározatot

2023. október 17. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor visszavonta a Vidékfejlesztési Kormánybizottságról szóló korábbi, márciusban hozott kormányhatározatot – derült ki a hétfő éjszaka megjelent Magyar Közlönyből. A miniszterelnök által aláírt határozatban semmilyen indoklás vagy magyarázat nem szerepel, csupán annyi, hogy kedden lép hatályba.

A Hvg.hu cikke emlékeztet rá, hogy a kormány eredetileg 2021 februárjában hozta létre a Vidékfejlesztési Kormánybizottságot, amelynek az volt a feladata, hogy kidolgozza az agrárium, a vidékfejlesztés és az élelmiszeripar tízéves stratégiáját. A testület tagja volt Nagy István agrárminiszter, Lázár János mint a Ménesbirtok kormánybiztosa, Stumpf István mint a modellváltásért felelős kormánybiztos és Navracsics Tibor mint az Északnyugat- magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna akkori kormánybiztosa.

Akkoriban Navracsics interjút adott a Telexnek, amelyben beszélt a Vidékfejlesztési Kormánybizottság munkájáról is. Azt mondta: „Egyszer csak felhívott Orbán Viktor, és mondta, hogy lesz egy ilyen. Mondtam neki, hogy én nem értek a mezőgazdasághoz, lakótelepi gyerek vagyok, de azt mondta, hogy ez kevésbé mezőgazdaság lesz, mint vidékfejlesztés, és ahhoz pedig értek szerinte.” Hozzátette, a kormánybizottságban az a feladatuk, hogy meghatározzák azokat a főbb irányokat, amelyek a következő hét évben a magyar vidékfejlesztés számára alapvető fontosságúak.

Idén márciusban a kormány egy határozattal módosította a testület összetételét: Nagy István és Lázár János maradt, új tag lett viszont Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, valamint maga Orbán Viktor miniszterelnök is bekerült a bizottságba.

Mivel a márciusi döntéssel hatályon kívül helyzeték a 2021-es határozatot, a mostani visszavonás úgy is érthető, hogy visszatér a korábbi összetételű kormánybizottság – írta a Hvg.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!