Nem vette át az Egységes Diákfront népszavazásának eredményét a Belső-Pesti Tankerületi Központ

2023. november 17. – 14:30

Nem vette át az Egységes Diákfront népszavazásának eredményét a Belső-Pesti Tankerületi Központ
Az Egységes Diákfront aktivistái a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Adjuk át együtt a több mint 100 ezer szavazatot, amit a 7IGEN!-es kampányban gyűjtöttünk! Vegyél részt te is az ország első alternatív oktatási népszavazás eredményeinek átadásán: juttassuk el együtt a tankerületeknek az eredményeket, hallják meg a hangunkat!” – írták az Egységes Diákfront (EDF) aktivistái a Facebookon.

Pénteken van a nemzetközi diáknap, ebből az alkalomból az EDF aktivistái országos oktatási akciónapot szerveztek, amelynek keretében átadják azt a dokumentumot, amin összesítették a 7IGEN-es népszavazás eredményét. A szervezet a voksolás eredményeit szeretné eljuttatni a tankerületekbe több nagy városban és Budapesten is. A fővárosban a Belső-Pesti Tankerületi Központba vitték el a dokumentumot, azonban nem jártak sikerrel.

Az EDF tagjai megpróbálták bevinni a tankerület épületébe a népszavazás eredményéről szóló dokumentumot, de a főbejárati ajtó többszöri csengetés után sem nyílt ki. A diákok ezután egy hátsó bejáraton próbáltak bemenni az épületbe, de ott sem jártak sikerrel. Ádám Domonkos, az EDF tagja azt mondta:

Nem akartak szóba állni velünk.

A diákok azután egy rövid sajtótájékoztatót tartottak, ahol felolvasták a tankerület vezetőjének szánt levelüket. Szerintük a mai esemény célja az lett volna, hogy a tankerületi vezetők lássák, mi az emberek véleménye az oktatás jelenlegi helyzetéről. Ádám Domonkos szerint a tankerületek rendszeresen azzal védekeznek, hogy ők nem hoznak döntéseket, csak végrehajtanak, míg szerinte igenis tehetnének a jobb oktatásért.

Ezután az EDF egy másik tagja, Gajzágó József beszélt a nemzeti konzultációs akciójukról, aminek lényege, hogy péntektől elkezdik begyűjteni a kiküldött íveket. A kampány célja, hogy az emberek figyeljenek az oktatásra, és kiálljanak a tanárok és diákok mellett. Mint írtuk, a a 7IGEN-es népszavazás mögött álló aHang bejelentette, hogy a kampányuk részeként egymillió üres nemzeti konzultációs ívet akarnak összegyűjteni. Szerintük egy üres nemzeti konzultációs lap egy szavazat a diákok, a tanárok mellett.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az Egységes Diákfront aktivistái összesen 114 941 szavazatot gyűjtöttek az aHanggal együtt szervezett, javarészt mikroadományokból, összesen 25 millió forintból lebonyolított alternatív népszavazásukon. Diákok és tanárok még júniusban nyújtották be az oktatásról szóló népszavazási kezdeményezést. Ám a Nemzeti Választási Iroda akkor egyik kérdést sem hitelesítette, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pedig mindegyik kérdést különböző indokkal dobta vissza. Egyes kérdéseket nem találtak elég egyértelműnek, más esetekben meg túl bonyolultnak ítélték a megfogalmazásukat.

Ezért végül az alternatív népszavazáson a következő kérdéseket tették fel:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os
    béremelést a pedagógusoknak?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós
    beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a
    köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

A népszavazási eredménnyel a szervezők nemcsak belföldön, de európai uniós szinten is szeretnének nyomást gyakorolni a döntéshozókra. „A célunk, hogy rövid és hosszú távon is változásokat és valódi reformdöntéseket kényszerítsünk ki a hatalomból. Emellett pedig tovább küzdünk azért, hogy valódi népszavazáson is véleményt mondhassanak az emberek a magyar oktatás helyzetéről” – írták korábban sajtóközleményükben.

Szegeden is megpróbálták átadni az eredményt

Az aHang és az EDF aktivistái Szegeden is megkísérelték átadni a helyi tankerületi központnak alternatív népszavazásuk eredményeit. „Volt már hasonló esemény, akkor nem nagyon fogadtak minket, most biztos fognak” – mondta némi iróniával a hangjában Tóth Rebeka, az aHang megyei koordinátora. A Szegeder tudósítása szerint végül mégsem ez lett.

Tóth Rebeka, az aHang Csongrád-Csanád megyei koordinátora próbálja átadni az Egységes Diákfronttal közösen szervezett alternatív népszavazásuk eredményeit a szegedi tankerületi központ portásának – Fotó: Rostova Anna / Szegeder
Tóth Rebeka, az aHang Csongrád-Csanád megyei koordinátora próbálja átadni az Egységes Diákfronttal közösen szervezett alternatív népszavazásuk eredményeit a szegedi tankerületi központ portásának – Fotó: Rostova Anna / Szegeder

Amint beléptek az épületbe, a portás közölte velük, hogy ő nem veheti át tőlük az iratokat, és hívni se tud senkit, mert nincs ügyfélfogadási idő. Az ajtón lévő felirat alapján amúgy az volt, de a portás szerint az nem a tankerületre, hanem az épületet használó más cégek egyikére vonatkozik. A helyzetet végül azzal oldotta fel, hogy lerakatta az iratot a pultra, és megígérte, hogy majd átadja a tankerület igazgatójának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!