Egymillió üres nemzeti konzultációs ívet gyűjtene össze a 7IGEN-es népszavazás mögött álló aHang

2023. november 1. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról beszámoltunk, közös sajtótájékoztatón ismertette kedden az Egységes Diákfront (EDF) és az aHang az első alternatív oktatási népszavazás eredményeit. Az eseményen az aHang kampányigazgatója, Hajdu Gergő azt is elárulta, hogy folytatják a népszavazási kampányt, miután nemrég Orbán Viktor bejelentette az újabb nemzeti konzultációt, írja a 24.hu. Az aHang célja egymillió üres nemzeti konzultációs ív összegyűjtése. Szerintük egy üres nemzeti konzultációs lap egy szavazat a diákok, a tanárok mellett.

„Itt van 115 ezer ember, itt van több ezer aktivista, akiket mozgósítani fogunk. Azt gondoljuk, jellemzően ez a másfél-két hónapos időszak elegendő lesz, hogy ezt az egymillió ívet összegyűjtsük”

– részletezte Hajdu.

Diákok és tanárok még júniusban nyújtották be az oktatásról szóló népszavazási kezdeményezést. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) akkor egyik kérdést sem hitelesítette, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pedig mindegyik kérdést különböző indokkal dobta vissza. Miután júniusban az NVB elkaszálta a hivatalos népszavazási kezdeményezést, az aHang és az EDF úgy döntött: ők maguk tartanak alternatív népszavazást, bár tisztában voltak azzal, hogy a kezdeményezésnek ilyen módon jogi érvényt nem tudnak szerezni, így a céljuk inkább az volt, hogy megmutassák, sok támogatója van az oktatási reformok ügyének. A népszavazást javarészt mikroadományokból, összesen 25 millió forintból bonyolították le. Az eredmény szerint a hét kérdés mindegyikére 95 százalék fölötti arányban érkeztek az „igen” szavazatok.

Az oktatási reformért folytatott küzdelmük folytatásaként az EDF november 17-re, a Nemzetközi Diáknapra hat városban – Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben – szervez megmozdulásokat, melyeken a helyi tankerületek központjába is eljuttatnák népszavazásuk végeredményét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!