Nem szivárgott ki veszélyes anyag a váci csőtörésnél, a helyi ivóvíz továbbra is alkalmas fogyasztásra

2023. november 16. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

A szerda délután történt váci csőtörés nem befolyásolja a vezetékes ivóvíz-szolgáltatást a városban. A lakosság ellátása zavartalan, az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű és fogyasztásra alkalmas – írta a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) csütörtöki közleménye.

Szerdán Václigeten, a Tó utcában/Gőzös utcában beszakadt a homokos földút egy teherautó alatt, amitől eltört egy 300 milliméteres szennyvízcső, ami a gödi Samsung-gyárból vezet a DMRV tisztítótelepére. A csőből tisztított technológiai szennyvíz szivárgott ki. A meghibásodott vezetéket a DMRV szakemberei azonosították, és elvégezték a sérült szakasz kizárását, így a szennyvíz kiáramlása megszűnt. A sérült vezetékszakasz helyreállítása várhatóan még csütörtökön megtörténik.

A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborja a kiáramlás helyszínén és egy közeli fúrt kútból mintát vett, veszélyes anyag nem volt kimutatható. A DMRV közlése szerint a kiáramlott szennyvíz természetes vizet nem érintett.

Hozzátették: a rendszeresen végzett vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy az ipari szennyvíz szennyezőanyag tartalma egyik komponens esetében sem éri el a váci szennyvíztisztító telep tisztított szennyvizeire hatóságilag meghatározott határértékeket, toxikus anyagokat pedig nem tartalmaz.

Vác város honlapja csütörtök délelőtt arról számolt be, hogy egy másik, a tegnapitól független csőtörés miatt vízellátási problémák vannak a település belvárosában. Több utcában is szünetel az ivóvíz szolgáltatás, az ivóvíz ellátást lajtokkal biztosítják a Szilasy utcában, a Csávolszky utcában és a Galacsek utcában. „Munkatársaink megkezdték a hiba elhárítását. A szolgáltatás ismételt beindításakor az ivóvízben átmenetileg sárgásbarna elszíneződés, zavarosodás fordulhat elő. A mosatás, fertőtlenítés miatt erősebb klór szag érezhető. Ez jelenség az egészségre ártalmatlan” – közölte a DMRV.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!