Vác egy részén ivóvíz-korlátozást vezettek be a kutakra, a város vezetői szerint megsérülhetett a Samsung-gyár szennyvízvezetéke

2023. november 15. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Beszakadt egy autó alatt a talaj Vácon a Tó utca közelében, vélhetően a Samsung szennyvízvezetéke sérült meg az út alatt. Ivóvíz-korlátozást vezetnek be” – olvasható a váci önkormányzat Facebook-oldalán.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen vezetékről, és milyen benne lévő vízről lehet szó. Vác polgármestere, az ellenzéki Matkovich Ilona és Kiss Zsolt, Vác MSZP-s alpolgármestere a Telexnek arról beszélt, mindketten kimentek a helyszínre az esti órákban. Ott arról tájékoztatták őket, hogy beszakadt egy gépjármű alatt az út a Tó utca sarkán, ahol a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) és a katasztrófavédelem munkatársai már ott vannak, hogy megvizsgálják, nem az ivóvíz-hálózathoz kapcsolódó vezetékek sérültek-e meg.

A kiömlő folyadékot a következő órákban vizsgálatoknak vetik alá, hogy kiderüljön, vannak-e környezeti és egészségügyi kockázatok, vagy sem. A vizsgálatok lefolytatásáig arra kérik a környéken lakó, főként fúrt kutak vizét használó lakosokat, hogy ne igyanak a vízből.

A Telex kereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, ahol azt közölték lapunkkal: vezetői jóváhagyásra vár az írásbeli válaszuk, nem tudni, hogy ez mikorra lesz meg.

Kerestük a DMRV Zrt.-t és a Samsungot is, hogy megtudjuk, valóban a vállalat anyagait szállító vezeték szivárgott-e, és ha igen, milyen anyag jutott ki belőle. Beszámolunk róla, ha válaszolnak.

Frissítés

A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbi választ küldte megkeresésünkre: „Szerdán kora este Vácott, a Gőzös utcában egy teherautó alatt beszakadt a földút, amely alatt egy 300 milliméteres szennyvízcső eltört, abból tisztított technológiai szennyvíz szivárgott. A teherautót a tűzoltók kiérkezése előtt elvontatták. A szakemberek megszüntették a szivárgást, a kiáramlott szennyvíz természetes vizet nem érintett. A katasztrófavédelmi mobil labor a kiáramlás helyszínén és egy közeli fúrt kútból mintát vett, veszélyes anyag nem volt kimutatható. Még ma este akkreditált mintavétel is történik, amelynek laboratóriumi vizsgálata néhány napot igényel.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!