Meghátrált a kormány, megemelheti az állami cégek vízdíját a főváros

2023. november 15. – 22:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaügyi minisztérium közleménye szerint a kormány olyan törvénymódosítást nyújtott be, ami megteremti a lehetőséget a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazásának. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cégek számára meg lehet emelni a vízdíjat.

Hónapok óta ment már ezzel kapcsolatban a vita a főváros és a minisztérium között. Az alapvető konfliktust az jelentette, hogy a Fővárosi Vízműveknek az elöregedett vízhálózat felújításához pénzre lenne szüksége, de a hatóságilag meghatározott, rezsicsökkentett, és 10 éve változatlan vízdíjak mellett ezt nem tudja kigazdálkodni. Felmerült hogy a cégek vízdíját meg lehetne emelni, mert tarthatatlan, hogy feleannyiért kell adnia a vízműveknek a vizet, mint amennyibe neki kerül. Ez a kormánypárti médiában már úgy jött le, hogy Budapest a rezsicsökkentés ellen harcol, és a lakossági vízdíjat akarja megemelni. A minisztérium mostani közleménye is ezt a narratívát folytatja:

„A kormány nem engedi, hogy Budapest zsarolja az agglomerációt, és a Fővárosi Önkormányzat mondja meg, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő emberek ivóvízhez jutnak-e, vagy sem. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a lakosság továbbra is a rezsicsökkentett árat fizesse a vízért.”

A vita addig fajult, hogy a főváros belengette, hogy felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló vízátadási szerződéseit, ha az állam nem biztosítja az ebből származó veszteségének megtérítését. Ennek a hátterében az volt, hogy a Fővárosi Vízműveknek tízmillió köbméteres nagyságrendben kellett vizet átadni az agglomerációt kiszolgáló állami tulajdonú vízszolgáltatóknak – önköltség alatti áron. A törvénytervezet megakadályozza, hogy ezeket a szerződéseket egyoldalúan fel lehessen bontani, de megteremti a lehetőséget az áremelésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!