Perre készül a főváros, kétszer annyiba kerül a víz előállítása, mint a bevételeik

2023. július 24. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi vízdíj emelése biztosra vehető, de a lakossági díjhoz most nem is kellene feltétlenül hozzányúlni, ha a gazdasági társaságoknak a valós költséget tükröző árat szabna a kormány. A Fővárosi Vízművek a törvény szabotálása miatt pert indít és visszamenőlegesen is kártérítést fog kérni. A per dokumentációjának összeállítását már meg is kezdték – mondta Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának. Szerinte azt már több fórumon, így az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülésén is bejelentették, hogy új egységes vízdíjat alakítanak ki, de továbbra sem lehet tudni, ez mikorra várható.

A Népszava összesítése szerint jelenleg Budapesten az átlagos vízfogyasztás háztartásonként havi 10 köbméter, vidéken valamivel 7 köbméter felett van. A fővárosban 218 forintba kerül egy köbméter víz, így a havi számlák 3000 forint alatt vannak, miközben az ivóvíz kutakból való kitermelése és eljuttatása a háztartásokhoz, az ehhez szükséges infrastruktúra működtetése, karbantartása és pótlása csaknem a duplájába kerül a bevételeknek.

A kiszivárgott hírek szerint a minisztérium, illetve az államtitkárság mondaná meg, hogy melyik településen, hol és milyen hosszú vezetéket újíthatnak fel, illetve hol végezhetnek korszerűsítést, indíthatnak fejlesztési projektet. A fővárosi cég tíz éve nem nyúlhatott a vízdíjhoz. Tüttő Kata a Népszavának azt mondta: a Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellene beletenni a kasszába, csakhogy az az egyéb kormányzati elvonások miatt amúgy is üres.

Kérdéseinkkel megkerestük az illetékes minisztériumot, ha válaszolnak, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!