15 milliót keresett OnlyFansen, a NAV lecsapott rá

2023. november 9. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési vizsgálatot végzett annál „a celebnél, aki egy brit közösségi platformról mintegy 15 millió forint bevételre tett szert” felnőtt tartalmú képek és videók internetes feltöltésével – derül ki a NAV közleményéből. Az adózó a bevételét elmulasztotta feltüntetni bevallásaiban, azonban a jogkövetési vizsgálat hatására önellenőrzést nyújtott be, és

közel hárommillió forint fizetendő adója keletkezett.

Ma már az OnlyFans ez első számú felület, ha felnőtt tartalomról van szó, és a pandémiás időszak egyik legnagyobb online sikersztorija. A platformon rengeteg tartalomgyártó készít szexuális jellegű tartalmakat, amiket fizetéssel lehet elérni. A felületen live streamért, privát üzenetekért, képekért és videókért is lehet fizetni, de akár személyes tárgyakat is vásárolhatnak egyes szolgáltatóktól.

A NAV közleménye szerint a magyar tartalomgyártó korábban adószámot váltott ki tevékenységéhez, azonban a képek feltöltéséből származó bevételét nem tüntette fel bevallásaiban. A NAV megkereste a számláját vezető pénzintézetet, és a banki kivonatokon feketén-fehéren látszott a külföldi jövedelem. A jogkövetési vizsgálat hatására a bevallásait önellenőrizte, aminek nyomán mintegy hárommillió forinttal növekedett a fizetendő adója.

Az ilyenkor kötelező önellenőrzési pótlék lerovásával az adóbírság, a mulasztási bírság és a késedelmi pótlék alól is mentesül az adózó.

Az ügyben megkerestük Molnár „Nagy Ő” Anikót, aki maga is szolgáltat tartalmat az oldalon, és nem is csinál titkot belőle. Megkeresésünkre a menedzsere tisztázta, hogy nem Molnár Anikó az ügyben értintett adózó. „Mi is értetlenül állunk a történtek előtt, mert nyilvánvalóan Anikó az egyik legismertebb magyar celeb ezen az oldalon, és mindenki egyből rá gondol, miközben neki ehhez semmi köze nincs. Anikó az első pillanattól kezdve becsületesen fizeti az adót a bevételei után” – szögezte le.

A NAV nemcsak saját adatbázisai, például az Online Számla adatok vagy nemzetközi forrású információk alapján választja ki ellenőrzésre az adózókat, hanem „szünet nélkül monitorozza az internetes tartalmakat, online piactereket, közösségi oldalakat is, jogsértés gyanúja esetén pedig ellenőrzést kezdeményez” – figyelmeztet a hatóság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!