Novák Katalin szerint hiba, hogy a fiatalok az éghajlatváltozás miatt nem vállalnak gyereket

2023. november 9. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin szerda este a belga Királyi Egmont Intézet és a brüsszeli Liszt Intézet közös rendezvényén tartott demográfiai kérdésekkel kapcsolatos angol nyelvű előadást. Az MTI beszámolója szerint az államfő többek között arról beszélt,

elhibázott érv az, ha a fiatalok azt gondolják, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja, hogy nem vállalnak gyermeket.

„Nincs értelme az éghajlatváltozással foglalkozni, ha nincs jövő generáció. És ha vannak jövő generációk, akkor meg kell őrizni a bolygónkat. Ennek a kettőnek kéz a kézben kell járnia egymással, nemcsak az éghajlatváltozás, hanem a demográfiai kihívás kérdését is meg kell oldanunk” – mondta.

Novák szerint félre kell tenni a túlnépesedés problémáját, és el kell kezdeni azon gondolkodni, hogyan növelhető a születési ráta és hogyan küzdhetők le a demográfiai kihívások szerte Európában. A köztársasági elnök azt mondta, Európában szinte minden országban folyamatosan csökken a születések száma, így csökken a világ népességében való részesedése is. Ez szerinte azt jelenti, hogy Európa ezen a téren is veszít a versenyképességéből. „Hibát követünk el, ha nem koncentrálunk eléggé erre a kérdésre, és nem nézünk szembe a kihívással.”

Arra nem tért ki a köztársasági elnök, hogy sok fiatal nem tiltakozásból nem vállal gyereket, hanem a klímaszorongás miatt. A klímaváltozáshoz kapcsolódó mentális problémákról nyáron Labancz Dániel klinikai szakpszichológussal beszélgettünk, podcastadásunkat itt hallgathatja meg.

Nem teljesen alaptalanul fél sok fiatal attól, hogy a következő generáció számára már élhetetlen lesz a bolygó: tudósok szerint a ma született gyerekek a nagyszüleiknél jóval több olyan természeti katasztrófát élhetnek majd át, amelyek a klímaváltozáshoz köthetőek. Felmérések szerint egy 2020-ban született gyerek várhatóan átlagosan 6,8-szor több hőhullámot, 2,6-szor több aszályt és 2,8-szor több folyami árvizet fog átélni élete során, mint aki 1960-ban született. A jövő generációk növekvő valószínűséggel lesznek kitéve árvizeknek, hőstressznek, vízhiánynak, szegénységnek és éhezésnek is.

Egy átfogó, tízezer főt meghaladó nemzetközi kutatás szerint a fiatalok körülbelül háromnegyede vár ijesztő jövőt és tapasztalt a mindennapi életére kiható éghajlati szorongást, míg egynegyedük azt mondta, hogy a gyerekvállalásukat is befolyásolja az éghajlatváltozás: kisebb családot terveznek, vagy teljesen el is állnak a gyerekvállalástól. Egy, a V4-es országokra vonatkozó kutatásban összefüggést mutattak ki az éghajlatváltozás miatti aggodalom és a kisebb családtervezés között Magyarországon és Csehországban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!