Klímaszorongás: „Találkoztam olyan fiatallal is, aki felhagyott az evéssel”

2023. július 25. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Klímaszorongás, klímagyász, ökoparalízis: új keletű fogalmak, melyeket a klímaváltozás hozott magával. De vajon melyik mit jelent, és mit tehetünk, ha találkozunk velük?

A Kisbolygó negyedik adásában Nagy Réka a klímaváltozáshoz kapcsolódó mentális problémákat járta körül Labancz Dániel klinikai szakpszichológussal.

Az adás elején tisztázunk pár új, a klímaváltozáshoz köthető fogalmat, mint a klímagyász, az ökoparalízis és az ökobűntudat.

Bár a klímaszorongás valamennyi korosztályt érintheti, a problémának leginkább a fiatalabb korosztály, kamaszok, fiatal felnőttek vannak kitéve.

„A fiataloknak, a kamaszoknak azért extrém nehéz ez a mostani helyzet, mert az a feladat, hogy úgy alakítsanak ki maguknak egyfajta identitást és jövőképet, hogy minden megváltozik: a társadalom, az ökológia, a Föld állapota – vázolta fel a szakértő.

Fontos, hogy szülőként ne próbáljuk meg bagatellizálni ezeket a kérdéseket. Valós segítség lehet, ha a gyerekkel közösen keressük, hogy hogyan tudjuk ebben a helyzetben megtalálni a helyünket – javasolja a szakember.

Labancz Dániel azt tapasztalja, hogy bár a praxisába érkező fiatalok nem elsősorban a klímaszorongás miatt érkeznek hozzá, mégis, 95 százalékuk esetében előjön a téma.

„Találkoztam olyan fiatallal is, aki felhagyott az evéssel.
Tehát nagyon extrém, klinikai tünetek is megjelenhetnek" – mondja Labancz.

Ha a szülőben van tudatosság, az már motorja lehet a változásnak – mondja Dániel.

A szakértő szerint történelminek is nevezhető az a tendencia, hogy a mostani gyerekek, fiatalok nemcsak a jövőjükre lehetnek hatással, hanem az idősebb generáció gondolkodásmódjára is:

„Sokszor a gyerekek, a fiatalok azok, akik a családon belül kezdeményezik a változást. Talán korábban még nem volt olyan, hogy a gyerekek tudnak hatással lenni a felnőttekre."

Az adásban szóba kerül a klímaszorongás oldásában is nagy potenciállal bíró közösségek szerepe. Ugyanakkor a civilizációs elidegenedésünk nagyon nehézzé teszi ezt a fajta visszakapcsolódást.

„Valahova tartozni olyan alapvető emberi motiváció, ami hogy ha nem elégül ki, akkor törvényszerű a depresszió. Ha közösségeket keresünk a klímaszorongásunk kapcsán, akkor megérkezhet a „nem vagyok egyedül” érzése, és a kapcsolódás, ami kifelé mutathat a szorongásból" – állítja a szakértő.”

Az adásban erről hallhatsz még:

  • hogyan tudják a szülők támogatni a fiatalokat, ha szorongásos tüneteket tapasztalnak rajtuk?
  • hány éves kortól lehet a klímaváltozásról beszélgetni a gyerekkel?
  • melyik az a pont, amikor a klímaszorongás kapcsán szakemberhez kell fordulni?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!