Nettó 3,6 milliós darabáron vásárol lélegeztetőgépeket a Magyar Honvédség

2023. november 8. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember végén derült ki, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ közbeszerzést írt ki lélegeztetőgépek beszerzésére. A tendernek már meg is van a győztese: egyetlen ajánlattevőként a Dräger Medical Magyarország Kft. szállítja majd a gépeket nettó 3,6 millió forint egységáron – írja az RTL.

A koronavírus időszakában közel 17 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a magyar állam 300 milliárd forintért, ebből jelenleg legalább 12 ezer darab lélegeztetőgép porosodik egy raktárban – ez havi bruttó 82,5 millió forintba kerül. A honvédség azzal magyarázta, hogy ennek ellenére vásárol, hogy a raktáron tárolt gépek „nem felelnek meg a NATO-szabványnak”.

„A magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást. Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is” – írták.

A Magyar Honvédség szeptember 22-én írt ki közbeszerzést nettó negyvenmilliós keretösszeggel, október 3-i ajánlattételi határidővel.

A Dräger Medical Magyarország Kft. egyetlen jelentkezőként, nettó 3,6 millió forint egységáras ajánlatával nyert.

Hogy pontosan milyen típusú lélegeztetőgépekről van szó, az a közbeszerzési dokumentációból nem derült ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!