Menczer Tamás szerint a nagykovácsi kereszttel azért nincs baj, mert a kereszt nem káros a természetre

2023. november 5. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára reagált a Telex korábbi cikkére, melyben megírtuk, hogy Menczer, Nagykovácsi országgyűlési képviselője is, keresztényüldözőnek nevezte Füri Andrást, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatóját és a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesületének elnökét is.

„Sohasem akartam, hogy mindenki szeressen – avagy árt-e egy kereszt a természetnek?!” – címmel posztolt Facebookra Menczer arról, hogy videója után sokan megnyilvánultak a nagykovácsi keresztkérdésről.

Hogy mi történt röviden? Augusztus végén ismeretlenek felgyújtottak a Nagy-Szénás hegytetőn álló keresztet. A keresztet néhány éve szintén ismeretlenek állították fel: engedély és megfelelő alap nélkül, ami a szakszerűtlen felállítás miatt azóta párszor ki is dőlt.

A Nagy-Szénás a Budai-hegység harmadik legmagasabb csúcsa, fokozottan védett, Európa diplomás terület. Füves teteje kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is áthalad rajta. A hegy északi lejtője több, a jégkorszakból fennmaradt ritka növény tömeges lelőhelye, ezért szigorúan védett természetvédelmi terület. Lapunknak Szemesy Barbara nagykovácsi alpolgármester azt mondta, először kiderítik, mi történt, csak azután döntenek arról, mi legyen. „Egy biztos: ha bármi épül majd, a természetvédelmi hatóságok engedélye alapján fog épülni” – mondta.

Ezután a KDNP helyi szervezete kérelmezte egy új, beton alappal rendelkező kereszt felállításának engedélyezését, ezt a kormányhivatal meg is adta, annak ellenére, hogy a hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett területen nem lehetne felépíteni. A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesülete (NATE) bíróságon támadta meg a kormányhivatal határozatát.

Menczer most azt írta, négy pontban szeretné világossá tenni, mit gondol az ügyről: ebben arról írt, hogy

  1. Szerinte „elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között keresztet égessenek!”;
  2. Nem igaz Menczer szerint, hogy „környezetvédők ellen harcolna”, ugyanis amit ő szeretne, „az a legcsekélyebb veszéllyel sincs a természetre”. Mint kifejti, egy 20x20 cm-es alapra állított keresztről van szó, ami „semmi veszélyt nem jelent a természetre”. Illetve, hozzátette, eddig is állt a hegyen már kereszt.
  3. „A Duna-Ipoly Nemzeti Park fura ura azt állítja, hogy a kereszt a természetvédelmi célokkal nem összeegyeztethető” – írta Menczer, szerinte azonban a fentiek miatt ez nem igaz. „Az én megítélésem szerint Igazgató úr döntéseivel és megnyilatkozásaival kizárólag alkalmatlanságát bizonyította” – írta.
  4. „Persze látom, hogy az ügyben képviselt álláspontom miatt nem mindenkinél lettem én a kedvenc” – írta Menczer, hozzátéve, ez őt nem zavarja, bárkivel szívesen vitázik.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!