Menczer Tamás: Keresztényüldözés! Nagykovácsi zöldek: Természetkárosítás!

2023. november 3. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója is reagált arra a videóra, amiben Menczer Tamás külügyi államtitkár és a térség országgyűlési képviselője keresztényüldözőnek nevezte őt és a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesületének elnökét. De hogy jutottunk el attól a ponttól, hogy ismeretlenek felgyújtottak egy illegálisan felállított fakeresztet egy hegycsúcson, odáig, hogy a Fidesz politikusa modern kori keresztényüldözéssel vádolja egy nemzeti park igazgatóját?

Egy keresztet felgyújtottak

Augusztus végén ismeretlenek felgyújtottak a Nagy-Szénás hegytetőn álló keresztet. A keresztet néhány éve szintén ismeretlenek állították fel: engedély és megfelelő alap nélkül, ami a szakszerűtlen felállítás miatt azóta párszor ki is dőlt.

A Nagy-Szénás a Budai-hegység harmadik legmagasabb csúcsa, fokozottan védett, Európa diplomás terület. Füves teteje kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is áthalad rajta. A hegy északi lejtője több, a jégkorszakból fennmaradt ritka növény tömeges lelőhelye, ezért szigorúan védett természetvédelmi terület.

Lapunknak Szemesy Barbara nagykovácsi alpolgármester azt mondta, először kiderítik, mi történt, csak azután döntenek arról, mi legyen. „Egy biztos: ha bármi épül majd, a természetvédelmi hatóságok engedélye alapján fog épülni” – mondta.

Ezután a KDNP helyi szervezete kérelmezte egy új, beton alappal rendelkező kereszt felállításának engedélyezését, ezt a kormányhivatal meg is adta, annak ellenére, hogy a hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett területen nem lehetne felépíteni. A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesülete (NATE) bíróságon támadta meg a kormányhivatal határozatát.

Menczer: Modern kori keresztényüldözés!

Erre Menczer Tamás, a terület országgyűlési képviselője kiakadt. Október végén a Nagy-Szénás csúcsáról jelentkezett be, modern kori keresztényüldözést kiáltott, és név szerint megnevezte azokat, akik szerinte keresztényüldözők:

Vojczek Judit, a NATE vezetője és Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

A videóban Menczer felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezi, hogy felgyújtották a keresztet, és felidézi, hogy akkor megfogadta, hogy mindent megtesz azért, hogy a hegytetőn újra kereszt állhasson.

„Azonban vannak olyanok, akik nem akarják, hogy itt kereszt álljon” – fogalmazott az államtitkár. Ilyen szerinte például Füri András, aki korábbi nyilatkozatában azt írta, hogy nem támogatja, hogy a területen keresztet állítsanak fel. Vojczek pedig a bíróságon támadta meg az építési engedélyt. Menczer a videóban fel is sorolja, miért:

Azért, mert, ha felépítik a keresztet, akkor „elpusztítjuk” a leánykökörcsint, az árvalevelű lent, a borzas vértőt, „kivégezzük” a nagy rókalepkét, a fűrészlábú szöcskét és a kövér daravirágot.

„Én a környezetvédelmet nagyon fontos ügynek gondolom, de nyilvánvaló, hogy itt nem a környezet védelméről van szó”. Menczer szerint amit Füri és Vojczek csinál, az „a modernkori keresztényüldözésnek egy fajtája”, és ő harcolni fog ellene.

Zöldek: Természetkárosítás!

Menczer videójára másnap az egyesület oldalán reagált a NATE vezetője, Vojczek Judit. „Mélységesen felháborítónak tartjuk, és a leghatározottabban visszautasítjuk, visszautasítom” – írta a politikus kijelentéseire reagálva.

Felidézte, hogy mivel a fokozottan védett területen a jogszabályok tiltják bárminemű létesítmény felállítását, ami nem közvetlenül természetvédelmi célokat szolgál – ez vonatkozik bármilyen, nem természetvédelmi célú tárgyra, így egy keresztre és betonalapra is – „minden ideológiától függetlenül, a védett természeti értékek megtartása érdekében” állásfoglalást kértek a terület kezelőjétől, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától. A nemzeti park pedig azt írta, hogy

„a Nagy-Szénás hegyre tervezett kereszt felállítását a védett természeti és Natura 2000 terület kijelölésével, fenntartásával és védelmi céljaival nem tartják összeegyeztethetőnek”.

Ennek ellenére engedélyezte a kormányhivatal az új kereszt felállítását.

Vojczek azt is hangsúlyozta, hogy nem csak egy talapzatnyi területről van szó: a tervek szerint egy három méter magas keresztet állítanának itt fel betontalapzaton, amihez a szükséges alapanyagokat is fel kell szállítani a hegyre – ez pedig jelentős természetkárosítással járna.

„Keresztet sok helyen lehet állítani, Nagy-Szénás viszont csak egy van”.

„Semmi kifogásunk a keresztállítás ellen, ha azt nem a fokozottan védett területen állítják fel, ahogy a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága is javasolta” – tette hozzá.

Pénteken, a nemzeti park igazgatója, Füri András is közleményt adott ki az ügyben.„Nem vagyok keresztényüldöző! Ellenben egy Krisztust követő és az embertársainkat cselekedetekkel is szolgáló keresztyén gyülekezet aktív hitvalló tagja vagyok!” – szögezte le Füri, és hozzátette, hisz abban, hogy a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek. „Ilyen Szentély a fokozottan védett Kis- és Nagyszénás hegycsoport a Budai-hegyekben, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. Minden más csak ez után következhet!”

Az ügy most itt tart, a bíróságon fog eldőlni, hogy az új kereszt felépülhet-e a hegycsúcson, vagy nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!