Kormányhivatali dolgozók lemérték, megvan-e a 200 méter a pásztói könyvesbolt és a templom között

2023. november 1. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Két kormányhivatalos dolgozó távolságmérővel lemérte a könyvesbolt bejárata és az iskola, valamint a templom bejárata közötti távolságot.”

A Líra hálózatához tartozó pásztói Kölcsey könyvesbolt saját Facebook-oldalán számolt be a szokatlan jelenetekről, ahogyan a kormányhivatal munkatársai hétfőn méréseket kezdtek végezni az üzletben – szúrta ki az esetet a Hvg.hu.

Mint a posztban írták, a munkatársak kissé bizonytalannak tűntek, mert először bíztak rájuk ilyen feladatot, de végül megszületett az eredmény, és kiderült, hogy

a könyvesbolt bejárati ajtaja és a katolikus iskola bejárati ajtaja közötti távolság kevesebb, mint 200 méter.

A könyvesboltban korábban is volt már egy vizsgálat, amely az LMBTQ-tartalmú könyvek tárolására irányult. „Azok a könyvek is ebbe a kategóriába tartoznak, amelyeknek akár egy mellékszereplője, vagy akár egy röpke kis eseménye is a másságra utal” – írták.

A pásztói könyvüzlet posztja végül néhány kérdéssel zárult: „Mi a vizsgálat célja? A törvény betartatása. Jó nagy büntetés kiszabása? Könyvesboltok ellehetetlenítése? Könyvesboltok bezárattatása? A 40 éve működő könyvesbolt, a kultúra egyik szentélye veszélybe került.

Valóban ekkora veszélyforrás az ifjúság szellemi és erkölcsi fejlődésére az olvasott irodalom?”

A hatályos jogszabályok alapján az LMBTQ-témával bármilyen szinten foglalkozó könyveket le kell fóliázni, és nem kerülhetnek az ifjúsági könyvek közé. Emellett a jogszabály arra is kitér, hogy ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében oktatási vagy vallási intézmény van, akkor semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem árusíthat: sem ifjúságit, sem felnőtteknek szólót, sem fóliázottat.

Júliusban 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal a Líra könyvesbolt-hálózat fenntartójára, miután boltjaikban a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadvány nem felelt meg az LMBTQ-ellenes törvény és annak végrehajtási rendeletében rögzített kívánalmaknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!