Prostituáltakat futtató családot fogott el a rendőrség Mezőtúron

2023. október 27. – 11:29

Prostituáltakat futtató családot fogott el a rendőrség Mezőtúron
Fotó: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly került a rendőrség látókörébe egy olyan mezőtúri család, amelynek tagjai a gyanú szerint több mint egy éve kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatal magyar nőket szerveztek be svájci prostitúcióra – írja a police.hu. A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya a felderítésben a Nemzeti Védelmi Szolgálattal működött együtt.

Az R. család férfi tagjai a klasszikus stricitrükkel éltek: érzelmi függőségi viszonyt, szerelmi kapcsolatot alakítottak ki a fiatal nőkkel, így vették rá őket a prostitúcióra. Kiutaztatták őket Svájcba, ahol főként Bern, Luzern és Zollikofen bordélyházaiban nyújtottak szexuális szolgáltatásokat az R. család szoros felügyelete alatt. A sértettek ellenőrzése hol személyesen, hol telefonon zajlott.

A szexuálisan kizsákmányolt nőket az R. család tagjai folyamatos munkavégzésre, a lehető legtöbb ügyfél fogadására utasították, és azt követelték tőlük, hogy az így megkeresett svájci frankot mihamarabb küldjék haza. A keresetüket a nők nem tarthatták meg, bevételük nagyobb részét át kellett adniuk a családnak.

A sértettek egy év alatt több tízmillió forintot küldtek haza vagy adtak át az R. család tagjainak, akik azt saját, illetve családjuk megélhetésére fordították és meg is gazdagodtak belőle. Bejelentett munkahellyel és legális forrásból származó keresettel ugyanis a rendőrség szerint egyetlen családtag sem rendelkezett.

A KR NNI a nyomozás során eddig hét kiszolgáltatott helyzetben lévő potenciális sértettet azonosított. A gyanú szerint többen közülük terhesen is dolgoztak. Az egyik nőnek az R. család egyik férfi tagjától időközben gyereke is született, és voltak olyan sértettek, akik egymást váltva voltak az R. család férfi tagjainak élettársai, miközben prostituáltként dolgoztak.

Az Emberkereskedelem Elleni Osztály a családtagok elfogására indított nagyszabású akciójában több rendőri egység is részt vett, erről itt lehet olvasni bővebben. A 25 éves R. Brúnót, a 30 éves R. Tibort és a 36 éves R. Melindát október 25-én hajnalban mezőtúri lakhelyükön fogták el. A KR NNI nyomozói négy házban kutattak; lefoglaltak több mobiltelefont, számos feljegyzést és zálogjegyet, egy nagy értékű személygépkocsit, illetve zár alá vettek három ingatlant. Ezzel egy időben a nyomozók az egyik címen három olyan nőt találtak, akik szintén az ügy sértettjei lehetnek. Őket is kihallgatták.

R. Brúnót, R. Tibort és R. Melindát az Emberkereskedelem Elleni Osztály őrizetbe vette és „több ember sérelmére, szexuális cselekmény végzésére a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva, rábírással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével” gyanúsította meg. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészségnél kezdeményezte letartóztatásukat. A bűncselekmény büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés.

Ahogy a rendőrség írja, az ügyben a svájci rendőrökkel kialakított kétoldalú együttműködés során

további gyanúsítottak beazonosítása és kihallgatása várható.

Régóta húzódó probléma a fiatal magyar nők beszervezése, majd nyugat-európai prostitúcióra kényszerítése. Erre reagált tavaly a holland rendőrség, amikor közel két héten át magyar városokban egy mobil szabadulószobával turnéztak és így szemléltették egyszerre játékosan és nyomasztóan, mit élnek át azok a külföldre kerülő magyar nők, akik mögött szimbolikusan és a valóságban is bezárul minden ajtó.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes hívható 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal 06-80-225-225-ös számát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!