Szijjártó Kína után most Belaruszban találkozhat barátjával, az orosz külügyminiszterrel

2023. október 26. – 10:10

Szijjártó Kína után most Belaruszban találkozhat barátjával, az orosz külügyminiszterrel
Szijjártó Péter megérkezett Minszkbe – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„2 fok, köd, hónyomok, ez itt Minszk” – Szijjártó Péter gépe megérkezett Belaruszba, ahol a külgazdasági és külügyminisztérium az eurázsiai biztonsági konferencián szólal fel. És hogy miről? A béke fontosságáról – árulta el még egy felszállás előtt készült videóban.

A kétnapos nemzetközi konferenciára a BelTA belarusz állami hírügynökség szerint több mint harminc országból érkeznek. Ott lesz például Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, akire Szijjártó Péter csak a barátjaként szokott hivatkozni, míg a kínai külügyminiszter videóüzenetet küld. Szijjártó és Lavrov múlt héten Kínában találkoztak utoljára, ahol Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalt egymással.

Szeptember közepén közös állásfoglalásban marasztalta el az Európai Parlament Szijjártó Pétert, mert szembement az uniós politikával, és tárgyalásokat folytat Belarusszal. „[Az Európai Parlament] sajnálatát fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.” A közlemény az EU más tagállamait is megrója, amiért lobbiznak a belarusz kálium-karbonát-gyártók elleni szankciók feloldása érdekében, de Szijjártó az egyetlen személy, akit külön kiemeltek.

Frissítés 11:45-kor: Tényleg a békéről beszélt Szijjártó Péter, mint azt ígérte. „Mi, magyarok békét akarunk minél hamarabb. Nem értünk egyet azokkal, akik szerint a béke feltételei és körülményei idővel javulni fognak. Minden egyes nappal, amíg tart ez a háború, több ember hal meg és több pusztításra kerül sor” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI beszámolója szerint. Szijjártó szerint a konfliktusnak nincs megoldása a harctéren, csak a tárgyalóasztalnál. „Ezért a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani, enélkül a békének még a reményét is feladjuk, és mi nem akarjuk feladni a béke reményét” – közölte.

„Hiszek a párbeszédben, hiszek a kommunikációs csatornák nyitva tartásában, ezért is fogadtam el örömmel ezt a meghívást, azt kockáztatva természetesen, hogy súlyos bírálatokat kapok majd Európa egyes részein ezért a döntésemért”

– mondta az EP állásfoglalására utalva. Fontos lenne szerinte helyreállítani a civilizált párbeszédet Kelet és Nyugat között, valamint visszatérni a kölcsönös tiszteleten, észszerűségen alapuló párbeszédhez a ideologizált és túlpolitizált viták helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!