Csalás miatt feljelentették a milliókkal túlszámlázó temetői céget

2023. október 26. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csalás miatt feljelentette a Budapesti Közművek Zrt. (BKM) azt a korábban a köztemetők gondozásával megbízott vállalkozást, amely úgy vett fel több tízmillió forintot, hogy nem végezték el a rájuk bízott munkát – írta a Népszava.

Az eljárás kezdeményezéséről szóló döntést Élő Norbert, a BKM felügyelőbizottságának Demokratikus Koalíció által delegált tagja jelentette be a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Először Dódity Gabriella kormánypárti képviselő vetette fel a fővárosi temetők rossz állapotának ügyét, majd szóba hozta a fővárosi cég és a Harmat-Kert Kft. közötti szerződést.

A megállapodás szerint a cég 2012 óta dolgozott a Budapesti Temetkezési Intézetnek, majd miután az beolvadt a Budapesti Közművek Zrt.-be, annak dolgozott tovább a vállalkozás. A Harmat-Kert Kft. 2022-ben 1,2 milliárd forint értékben, hat alvállalkozó bevonásával vállalta a fővárosi köztemetők 450 hektárnyi zöldterületeinek gondozását, ám egy áprilisban született jegyzőkönyv szerint 68 698 320 forint értékben túlszámláztak, ahogy erről korábban a Telex részletes cikkében is olvashattak.

Mint kiderült, idén tavasszal a BKM-nél belső ellenőrzés indult, mert a temetővezetők közül többen jelezték, hogy gond van az elvégzett munkával, az hiányos. Több képviselő és polgármester is jelezte a A Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén, hogy gond van a temetők fenntartásával. A BKM először közleményben reagált a Népszava cikkére, amely szerint a Harmat-Kerttel kötött szerződés hónapokkal ezelőtt kimerült, a vállalkozó pótolta a hibásan elvégzett munkákat, újabb megbízást pedig nem kapott, továbbá a vizsgálat szerint nem érte anyagi kár a Budapesti Közműveket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!