Megszavazták a beruházási törvényt, amivel szinte teljesen Lázár kezébe kerülnek az önkormányzatok fejlesztései

2023. október 25. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

133 igennel, 38 nemmel, 13 tartózkodással megszavazta az Országgyűlés szerdán a korábban Novák Katalin köztársasági elnök által az Alkotmánybíróságra küldött, és ott megsemmisített állami beruházásokról szóló törvényjavaslatot, melyet Lázár János építési miniszter jegyez. A javaslat egy korábbi változatát már nyáron is megszavazta a parlament, akkor 136 igennel, 49 nemmel, 9 tartózkodással ment át.

A javaslatról Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár azt írta a Telexen publikált véleménycikkében, hogy az „Budapest és más magyar nagyvárosok szempontjából érdemi és indokolatlan centralizációt tartalmaz: miniszteri hatáskörbe vonná gyakorlatilag az összes európai uniós forrásból megvalósuló városi, települési szintű beruházást, legyen az közlekedés-, közmű- vagy köztérfejlesztés, vagy bármilyen más infrastrukturális beruházás.”

A törvényjavaslat szövege szerint a hatályba lépéstől kezdve állami építési beruházásnak minősül minden olyan beruházás, amelynek az előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési (azaz hazai állami költségvetési) vagy európai uniós forrásból történik. Ennek megfelelően ide sorolódik minden olyan korábbi önkormányzati fejlesztés, amelyhez jelentős állami vagy európai uniós forrást vesznek igénybe – ezek a jogszabálytervezet alapján állami beruházássá válnak.

Ez azzal járhat, hogy például a Budapesten állami támogatással zajló építési beruházások nem Budapest vagy a mindenkori főpolgármester kizárólagos hatáskörében valósulnak meg, hanem automatikusan állami beruházássá válnak, amennyiben az előkészítés vagy megvalósítás során megáll az ötvenszázalékos beruházási arány központi költségvetési vagy uniós forrásból. Ez Vitézy szerint a gyakorlatban akár azt is eredményezheti, hogy „csak politikai alkuk révén, a mindenkori miniszter jóindulatából kaphatja vissza egy város megválasztott vezetése a saját fejlesztési feladatainak irányítását, menedzsmentjét – legyen az akár Budapest főpolgármestere vagy Debrecen polgármestere.”

Lázár János a 2022-es választások után lett építési miniszter, akkor jelentette be, hogy alapjaiban megváltoztatják a közbeszerzések és a beruházások rendszerét, aminek a csúcsán mostantól az építési miniszter, azaz ő maga lesz. A törvényjavaslaton sokáig dolgoztak, azt végül július 4-én fogadta el a parlament, ám később az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!