Az Alkotmánybíróság szerint alaptörvény-ellenes Lázár János beruházási törvénye

2023. július 20. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság szerint alaptörvény-ellenes Lázár János állami építési és beruházási törvénye, amely így ne hirdethető ki – írja a 24.hu.

Az Alkotmánybíróság ezzel Novák Katalin köztársasági elnöknek adott igazat, aki nem írta alá az Országgyűlés által elfogadott törvényt, hanem normakotnrollt kért az Alkotmánybíróságtól. Novák ugyanis azt kifogásolta, hogy a törvény felhatalmazta volna Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy miniszteri rendeletben felülírhassa a törvény sarkalatos pontjait. A köztársasági elnök szerint ez a jogbiztonság sérelmét okozta volna.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a jogalkotó a törvényben általános jellegű felhatalmazást adott a törvény szabályaitól való eltérésre. Azonban nem beazonosítható, hogy pontosan mely szabályok alól, milyen feltételek mentén engedne eltérést, így a miniszteri hatáskör teljes terjedelme és korlátai nem kellően tisztázottak. Az Alkotmánybíróság szerint az ilyen felhatalmazó rendelkezés az Alaptörvénnyel ellentétes jogalkotási lehetőséget teremt, így a törvény nem hirdethető ki.

Lázár a Facebbok-oldalán azt írta, megfontolják az Alkotmánybíróság döntését. Hozzátette: „Az elmúlt egy évben sokan próbálták a törvényt jogi, üzleti vagy éppen politikai megfontolásból gáncsolni. Sem a mostani döntés, sem a következő hetek és hónapok újabb nehézségei nem téríthetnek el célomtól, hogy Magyarországon az adófizetők pénzéből sokkal jobban, sokkal jobbat és sokkal tisztességesebben építhessünk.”

Lázár János a 2022-es választások után lett építési miniszter, akkor jelentette be, hogy alapjaiban megváltoztatják a közbeszerzések és a beruházások rendszerét, aminek az csúcsán mostantól az építési miniszter, azaz ő maga lesz. A törvényjavaslaton sokáig dolgoztak, azt végül július 4-én fogadta el a parlament. Arról, hogy egész pontosan hogyan működik majd a törvény, ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!