Hiller István: Milyen jó lenne, ha a tankerületi vezetők után a parlamenti képviselőket is vizsgáztatnák a törvényekből

2023. október 24. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Én hiszek az egész életre szóló tanulás elméletében és gyakorlatában, de ezt azért önök rendkívül furcsa módon valósítják meg” – reagált az Országgyűlésben Hiller István MSZP-s képviselő arra a hírre, hogy a Belügyminisztériumban a tankerületi vezetőkkel dolgozatokat írattak a pedagógusok nyáron elfogadott státusztörvényéről.

Hiller szerint tiszteletreméltó, tapasztalt igazgatókat ültettek be egy terembe, és tettek eléjük dolgozatot. „Azt szeretném kérdezni, hogy milyenek lettek az eredmények. Volt, aki jelest kapott, más közepest, esetleg valaki elbukott-e?” – kérdezte Rétvári Bencétól a szocialista képviselő az azonnali kérdések órájában kedd délután. Arra is kíváncsi volt, hogy hány magyar iskolaigazgatónak kellett dolgozatot írnia a státusztörvényről az elmúlt hetekben.

„A Belügyminisztériumban alap elvárás minden vezetőtől, hogy tisztában legyen azokkal a jogszabályokkal, amiket alkalmaz” – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Szerinte minden tankerületi vezetőnek kötelezettsége, hogy ismerje az új szabályokat, hiszen nekik kell azokat alkalmazniuk.

„Minden tankerületi vezető valóban kapott egy feladatsort, hogy mennyire ismeri az akkor már elfogadott törvényt, és egyfajta tükörként utána mindenkinek megmutattuk, hogy mik voltak a helyes válaszok.”

Az államtitkár azt is mondta, hogy nem volt olyan válaszadó, aki a kérdések nagy részére ne adott volna helyes választ, de „voltak többen, akiknél még lehet javítani ezt a tudást.” Márpedig az igazgatók nem hibázhatnak Rétvári szerint, mindenkinek pontosan kell alkalmaznia a jogszabályokat.

Azért volt szükség egyébként szerinte a kérdőívekre, mert a médiában mindent és annak ellenkezőjét is lehetett olvasni a pedagógusok életpályájáról szóló törvényről. „Olyan dolgokat képzeltek az emberek erről a jogszabályról, amelyek sehol nem voltak leírva a törvényekben.” Rétvári szerint elképzelhető, hogy még a parlamenti képviselők jó része sem ismeri pontosan, hogy mi van a törvényben, mert annyi álhír és rémhír jelent meg róla. „Én annak örültem, hogy képben voltak az igazgatók, annak örültem, hogy a tankerületi vezetők nagyjából jól ismerték ezt a jogszabályt” – tette hozzá.

Hillert megihlette a minisztérium kreativitása, és arról beszélt, hogy az országgyűlési képviselőkkel is írathatnának dolgozatot.

„Milyen jó lenne, ha a többség elrendelné, akár a saját képviselőinek, külön az ellenzéknek (…), hogy vizsgázzunk mi is az ilyen törvényekből, és csak ha megfeleltünk a többség elvárásainak, akkor állhatunk fel szólásra, és mondhatjuk el a véleményünket.”

Bár nagyon viccesnek tűnik ez az MSZP képviselője szerint, de valójában nem tartja annak. Érdemes lenne szerinte végiggondolni a Belügyminsztériumban, hogy jó gyakorlat volt-e a tankerületi igazgatókkal dolgozatot íratni.

Rétvári viszontválaszában arról beszélt, a státusztörvény előkészítése előtt kérdőíveket küldtek ki minden magyar pedagógusnak, hogy felmérjék, milyen változásokat szeretnének a közoktatásban. „Szerintünk ez egy polgári gondolkodás, hogy megkérdezzük az érintetteket, hogy mit tartanak a legjobbnak.” Azt a szabályozást fogadta el az Országgyűlés szerinte, amit a pedagógusok többsége javasolt egy digitális konzultációban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!