Kocsis Máté bejelentkezett a Kossuth téri ünnepségről, aztán másnap hazajött Krétáról

2023. október 24. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a Facebook-oldala alapján úgy tűnhetett, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is élőben követte végig az október 23-i megemlékezést a Kossuth téren, kedden reggel kiderült, hogy valójában ekkor tért vissza Krétáról, méghozzá Bayer Zsolt, Halász János és Kálomista Gábor társaságában. Az erről tudomást szerző Népszava újságírójának a reptéren azt mondta, hogy az előre megbeszélt posztot egy munkatársa tette ki, és elnézést kért, ha félreértésre adott okot – írja a Népszava.

A lap azért tudott Kocsis hétvégi kiruccanásáról, mert egy olvasójuk reggel kiszúrta Kocsisékat a krétai Héraklion repülőterén, amint éppen felszállnak egy Budapestre tartó repülőre. Mindebből azért lett ügy, mert a frakcióvezető hétfőn olyan posztot osztott meg a hivatalos Facebook-oldalán, amelyben helyszínként meg is volt jelölve a Kossuth tér, és bár ő maga nem szerepelt a képeken, arra lehetett következtetni, hogy személyesen vett részt az október 23-i ünnepségen. A megjelölés azóta eltűnt az ide kattintva elérhető bejegyzésből, de látszik, hogy eredetileg szerepelt benne.

Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy a Népszavának a reptéren sikerült is elkapnia a baseballsapkában, napszemüvegben, szakállal hazaérkező politikust, aki elsőre nem is értette, hogy milyen posztról kérdezik őt. Amikor a lap újságírója konkretizálta, hogy miről beszél, Kocsis annyit válaszolt, hogy azt a munkatársa írta ki, ő nem volt itthon. Arra a kérdésre, hogy a munkatársa tudta-e, hogy nincs itthon, azt mondta, hogy a munkatársa kezeli a Facebook-oldalát, és az előre megbeszélt posztot is ő tette ki, amíg Kocsis nem volt itthon. Kocsis Facebook-oldalának a nyilvánosan elérhető adatok alapján egyébként tizenkét adminja van.

Kocsis krétai kiruccanása egy sokkal emlékezetesebb és furcsább esetet idéz fel, amikor Szijjártó Péter 2020-ban a Facebookra napokig arról posztolt, hogy irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magas rangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal. Az Átlátszó munkatársa viszont eközben lefotózta a külügyminisztert, amint éppen Szíjj László Duna Aszfalt-tulaj luxusjachtján nyaralt.

Ez nemcsak a posztokkal való nyilvánvaló ellentmondás miatt volt problémás, hanem a korrupció gyanúját is felvetette, mert Szíjj László cégei egymás után nyerték a közbeszerzéseket, sokak szerint pedig ettől nem függetleníthető, hogy az egyik kormánytag az ő jachtján nyaralt. Szijjártó később a Telex kérdésére azt mondta, hogy ha az újságírók is raknak ki róla ezeréves képeket, ő is illusztrálhatja így a munkáját, és hozzátette, hogy közben telefonon tartotta a kapcsolatot a magyarországi és a külföldi kollégáival is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!