Tanítanék: Vádolom a kormányt mindazért, amit az oktatással tesz, a kormány bűnös

2023. október 23. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerettem tanítani, vérzik a szívem a tanítványaimért, hiányoznak a kollégáim, de nem tehettem mást” – mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja, a Kölcsey Gimnázium volt tanára, akit a polgári engedetlenség után rúgták ki.

„Vádolom a kormányt mindazért, amit az oktatással, a gyerekeinkkel, a jövőnkkel tesz. A kormány bűnös.”

Berta Beáta arról beszélt, ő kénytelen volt felmondani, mert olyan helyzetet teremtett a kormány a kollégái kirúgásával és a tanárok sztrájkjogának ellehetetlenítésével, hogy nem lehetett folytatni. „Célkeresztbe kerültem, de nem hallgathattam.”

Pilz Olivérnek négy nap van a felmondási idejéből, miután nem írta alá az új szerződést a státusztörvény elfogadása után. Mint fogalmazott, elege lett abból, ahogy a közalkalmazottakkal bánik a kormány, és annyira erodálták a pedagógus szakma becsületét szerinte, hogy az komoly károkat okoz a nemzet jövőjének. „Vannak a gerincesek, meg vannak a…” – kezdte el a mondatot Pilz, majd a tömeg fejezte be helyette. „Nektek még jól megtanították” – tette hozzá.

Berta Beáta, Törley Katalin és Pilz Olivér – Fotó: Bődey János / Telex
Berta Beáta, Törley Katalin és Pilz Olivér – Fotó: Bődey János / Telex

A Tanítanék tagjai a kormány felelősségét firtatták több aktutális ügyet felidézve. Törley szerint a magyar közélet legnagyobb problémája, hogy „nem érezzük, hogy közünk lenne hozzá”. Most a pedagógusok kerültek célkeresztbe, de valójában bárki célkeresztbe kerülhet. „Ha kiállunk egymásért, akkor nem lehet minket egyenként levadászni, még hőkamerákkal sem.”

Messze van-e még a változás? Ha csak várunk, messze. Ha azonban a kezünkbe vesszük az irányítást, elérhető, folytatta Pilz, és arra biztatta a résztvevőket, hogy vegyenek részt a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!