Elindult a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, 200 ezer aláírás összegyűjtése a cél

2023. október 23. – 06:39

Elindult a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, 200 ezer aláírás összegyűjtése a cél
Több száz diák, tanár és szimpatizáns gyűlt össze a Kálvin téren a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett demonstrációra 2023. április 25-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn hivatalosan is elkezdődött a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, amelyet az Egységes Diákfront és az aHang szervezett, miután egyik népszavazási kérdésüket sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. Volt, amelyiket a bizottság túl hosszúnak találta, volt, ami szerintük nem volt elég egyértelmű. Bár a benyújtók a döntést megtámadták a Kúrián, végül ez sem vezetett eredményre. A népszavazáson online már péntektől lehet szavazni, de személyesen október 23-30. között adhatják le a résztvevők a voksukat minden megyeszékhelyen és nagyvárosban, Budapesten több mint 20 helyszínen.

Az alternatív népszavazás kérdései a következők:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os
    béremelést a pedagógusoknak?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós
    beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a
    köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

200 ezer aláírás a cél

A két szervezet a nyáron kezdte el Magyarország első alternatív népszavazásának szervezését, aminek megvalósulásában több mint ezer önkéntes aktivista vesz részt.

Az alternatív népszavazáson személyesen és online is lehet szavazni. A személyes szavazás is okoseszközökön keresztül zajlik. A szavazáson az előválasztásról ismert ELEVE hitelesített szavazási rendszer friss verzióját lehet használni. Az alternatív népszavazást közösségi finanszírozásból valósítja meg az aHang és az Egységes Diákfront. Az előzetesen kitűzött cél 15 millió forint volt, mikroadományokból ennél több gyűlt össze, viszont a kiadások is magasabbak lettek.

Az alternatív népszavazáson már 16 éves kortól lehet szavazni, a két szervezet szerint kiemelten fontos, hogy a leginkább érintettek, vagyis maguk a diákok is elmondhassák véleményüket.

A szervezőknek az a célja, hogy több mint 200 ezer ember vegyen részt az alternatív népszavazáson. A népszavazás eredményével nem csak belföldön, de európai uniós szinten is szeretnének nyomást gyakorolni a döntéshozókra. „A célunk, hogy rövid és hosszú távon is változásokat, és valódi reformdöntéseket kényszerítsünk ki a hatalomból. Emellett pedig tovább küzdünk azért, hogy valódi népszavazáson is véleményt mondhassanak az emberek a magyar oktatás helyzetéről” – írják sajtóközleményükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!