Kormánypárti politikusok: Ugyanaz a tét, mint 56-ban, csak Moszkva helyett most Brüsszelből fütyülnek

2023. október 22. – 19:39

Kormánypárti politikusok: Ugyanaz a tét, mint 56-ban, csak Moszkva helyett most Brüsszelből fütyülnek
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartott hagyományos fáklyás felvonulás résztvevői vonulnak a Rákóczi Szövetség szervezésében a Műegyetemtől a Bem térre a Szent Gellért rakparton 2023. október 22-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszel az új Moszkva, és ismét akkora erőkkel kell megküzdeniük a magyaroknak, mint az 1956-os forradalmároknak, csak épp tankok helyett ideológiai nyomásgyakorlás van. Nagyjából így foglalhatók össze a kormányzati szereplők megszólalásai az október 23-i megemlékezéseken.

Öt nappal Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kínai találkozója után kínosan igyekeztek kerülni Oroszország emlegetését az államtitkárok az 56-os ünnepségeken az MTI beszámolói szerint. Helyette a jövő júniusi európai parlamenti választás tétjét emelték 56-os forradalom szintjére.

„Ahogy nagyapáink és apáink nem táncoltak úgy, ahogy Moszkvában fütyültek, úgy a jelenlegi fiatalok sem akarnak úgy táncolni, ahogy Brüsszelben vagy más városokban fütyülnek”

– jelentette Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület Országházban tartott tanácskozásán.

A békepártiságot úton-útfélen szajkózó kormány államtitkára arról beszélt, hogy más-más eszközökkel kell harcolni, és más helyzetben vannak a határon túli fiatalok, de a legfontosabb az, hogy a következő, sorsdöntő európai uniós választásokon mindenki vegyen részt, és hallassa a hangját, hogy a nemzeti egység megmaradjon.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc úgy látja: ma sem egyszerűbb a helyzet, mint 1956-ban. Bár Budapest utcáin nincsenek erőszakos események, de szerte Nyugat-Európában változik a helyzet. Úgy fogalmazott: Európa határain háborúk alakulnak ki, és eközben Észak-Amerikából és Nyugat-Európából érkező liberális nyomás a közép-európai fiatalokat akarja a befolyása alá vonni. Az a feladatuk, hogy a hazaszeretet talaján állva összefogják azokat a fiatalokat, akik készek tenni a hazájukért, a helyi közösségekért – mondta az Országházban a KDNP frakcióvezető-helyettese.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett állami ünnepségen a BME aulájában 2023. október 22-én – Fotó: Lakatos Péter / MTI
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett állami ünnepségen a BME aulájában 2023. október 22-én – Fotó: Lakatos Péter / MTI

Olyan korszak kezdődött, amelyben „újra meg kell küzdenünk az önálló vélemény jogáért, a politikai függetlenségért, azért, hogy a jövőnkről szóló legfontosabb döntések jogát továbbra is a saját kezünkben tartsuk” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott állami ünnepségen.

„Most nincsenek idegen tankok – nálunk nincsenek –, de nyomásgyakorlás igen” – találta meg ő is gyorsan a párhuzamot 1956 és 2023 között. Sőt azt is mondta, hogy a tét ugyanaz, mint 1956-ban, csak „más gúnyában jelentkezik”.

„A célunk sem lehet kevesebb, mint akkor. Elérni, hogy ne dönthessenek mások helyettünk. Nem fogunk úgy táncolni, ahogy mások fütyülnek. Csak a magyarok táncát járjuk”

– mondta Dömötör.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!