Ismét majomhimlős beteget regisztráltak itthon, a férfi szexuális úton fertőződött meg

2023. október 22. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya közzétette legfrissebb, október 9-es és 15-e közötti időszakra szóló tájékoztatóját, amelyből kiderül többi között, hogy ismét diagnosztizáltak majomhimlő megbetegedést Magyarországon. Egy budapesti 32 éves magyar férfi szexuális úton fertőződött, és azt írják, az eset hazai eredetű.

Egy szintén hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak, ezt a megbetegedést Békés vármegyéből jelentették. Ezzel a nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma idén 31-re nőtt (29 hazai és 2 importált).

Az intézet három importált malária megbetegedést is jelentett: egy Magyarországon élő 30 éves nigériai származású férfi és tizenöt hónapos gyermeke betegedett meg, akik a lappangási időben Nigériában jártak családlátogatáson. A harmadik beteg egy 55 éves magyar férfi, akinél a parazitológiai vizsgálatok szintén a betegséget okozó Plasmodium falciparum kórokozót igazolták. A férfi korábban Pápua-Új Guineában és Indonéziában járt.

A majomhimlő (angolul: monkeypox) elnevezés helyett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jövőben az mhimlő (angolul: mpox) kifejezést fogja használni, miután a szervezetnek többen is jelezték, hogy a majomhimlő pejoratív jelzőként kezdett terjedni az interneten és a közbeszédben. A betegség a fertőzött állatok vérével, testnedveivel, illetve bőr- vagy nyálkahártya-elváltozásaival kerül át az emberi szervezetbe. ​​A tüneték közé tartozik a láz, erős fejfájás, nyirokcsomók duzzanata, hátfájás, izomfájdalom és fáradtság. Előfordulhatnak bőrkiütések, amelyek az arcon kezdődnek, és átterjednek a test más részeire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!