A WHO új nevet adott a majomhimlőnek: mhimlő

2022. november 28. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Szakértőkkel folytatott konzultációkat követően az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a majomhimlő (angolul: monkeypox) elnevezés helyett az mhimlő (angolul: mpox) kifejezést fogja használni, miután a szervezetnek többen is jelezték, hogy a majomhimlő elkezdett pejoratív jelzőként terjedni az interneten és a közbeszédben is – számol be erről a WHO hivatalos oldalán. Az mhimlő és majomhimlő kifejezést egy éven keresztül egyszerre fogják használni, amíg a majomhimlő elnevezés teljesen ki nem kopik a köztudatból.

A javaslatokat, amelyek szerint új elnevezésre van szükség, a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz vizsgálta meg, majd a szervezet 45 tagállamával egyeztettek a névváltoztatásról. A döntést követően a majomhimlő szinonimája a napokban bekerül a szervezet által fenntartott, a nemzetközi betegségek osztályozására használt online adatbázisba (ICD, azaz The International Classification of Diseases), és elkezdik frissíteni a majomhimlővel kapcsolatos kiadványokat is. A majomhimlő mhimlőként is szerepelni fog az ICD-11 hivatalos 2023-as globális kiadványában, amely egészségügyi adatokat, klinikai dokumentációkat és statisztikai összesítéseket is tartalmaz.

A névváltozás kapcsán a szervezet tagjai azt is megvitatták, hogy az új elnevezést hogyan fordítsák le különböző nyelvekre. Ha kérdések merülnek fel az új elnevezés miatt egyes országokban, azokat a szervezet az illetékes hatóságokkal és tudományos társaságokkal vitatja meg.

A majomhimlőt először 1970-ben azonosítottak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, egy 9 hónapos fiú lett fertőzött egy olyan területen, ahol 1968-ra sikerült eltüntetni a majomhimlő sokkal pusztítóbb rokonát, a himlővírust. Azóta a betegség fel-felbukkan számos közép- és nyugat-afrikai területen, de időnként azonosítanak Afrikán kívüli gócokat is (2003-ban például az Egyesült Államokban, ez fertőzött prérikutyák miatt jelent meg). A betegség a fertőzött állatok vérével, testnedveivel, illetve bőr- vagy nyálkahártya-elváltozásaival kerül át az emberi szervezetbe. ​​A tüneték közé tartozik a láz, erős fejfájás, nyirokcsomók duzzanata, hátfájás, izomfájdalom és fáradtság. Előfordulhatnak bőrkiütések, amelyek az arcon kezdődnek, és átterjednek a test más részeire. A majomhimlő az elmúlt hónapokban több európai országban is megjelent, nemrég pedig az Egyesült Államokban vesztette életét egy fertőzött a majomhimlő miatt. A majomhimlőről legutóbb egy fact-check cikkben írtunk, konkrétan arról, hogy miért nem igaz az állítás, hogy a majomhimlő nigériai biolaborokban kifejlesztett mesterséges kórokozó.





Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!