Először halt meg valaki igazoltan majomhimlő-fertőzés miatt az Egyesült Államokban

2022. szeptember 13. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban már halálos áldozata is van a majomhimlőnek, ezt hétfőn állapította meg a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC). A Los Angeles megyében élő személyről csupán annyit árultak el, hogy nagyon legyengült az immunrendszere, és kórházi kezelésre szorult, írja a CNN.

Azért ez a mostani az első halálos áldozat az Egyesült Államokban, mert ugyan korábban meghalt egy majomhimlővel fertőzött személy Texasban, de annál az esetnél még vizsgálják, hogy a vírus milyen szerepet játszott az elhunyt halálában.

A majomhimlő nagyon ritkán vezet halálhoz. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel – láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

Az Egyesült Államokban eddig 22 ezer majomhimlős esetet azonosítottak, globálisan pedig 58 ezer esetről tudnak. Eddig 18-an haltak meg majomhimlő következtében világszerte, de ebben még nincs benne a mostani amerikai eset. Magyarországon szeptember 9-ig 71 embernél mutatták ki a majomhimlőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!