MÁV: Többször jeleztük már az osztrák vasút felé, hogy október végétől nem fognak annyit késni a vonatok

2023. október 21. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV a Magyar Hang megkeresésére azt mondta, többször jelezték már az ÖBB felé, hogy október 27-től jelentősen csökken a késések kockázata. A magyar vasút emiatt kérte a Németországba tartó vonatok bécsi kettéosztásának megszüntetését:

„Ahhoz, hogy az osztrákok Bécsben ne kényszerítsék átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan”

– írta a MÁV, bár azt nem fejtették ki, mik lettek volna ezek a lépések.

A MÁV azután reagált, hogy az ÖBB bejelentette, az eredetileg tervezett október 27. helyett december 10-ig nem lehet átszállás nélkül közvetlenül eljutni vasúton nyugat-európai városokba.

Az ÖBB többszöri figyelmeztetés után egyoldalúan bejelentette, hogy október 2-től levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról, és Bécsben kettévágja a Linz, Salzburg és München felé továbbhaladó budapesti railjet vonatokat. A MÁV 1-es fővonalának felújítását Lázár János építési és közlekedési miniszter rendelte el, miután egyes szakaszokon olyan pocsék állapotba kerültek a sínek, hogy korlátozni kellett a vonatok sebességét.

A MÁV mostani reakciójában arra is kitért, hogy az osztrák államvasutak döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak: segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező Budapest járatokat.

„Másrészt azt is jeleztük az osztrák vasúttársaság felé, hogy nem javul az Ausztriából Magyarországra tartó Railjet xpress vonatok menetrendje. Ezek a késések további nehézségeket okoznak a forgalomirányításban a vágányzárral érintett vonalszakaszon, és a Magyarországról Ausztriába visszatérő vonatok késéséhez is vezethetnek” – írták. „Az ÖBB ennek ellenére fenntartja az állapotot a győri fővonali vágányzár végéig” – tették hozzá, megjegyezve, hogy egy ausztriai vágányzár viszont a Zürichbe induló és onnan érkező járatokat érinti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!